Forskere i Sverige har identificeret et gen der forhindrer celledød ved multipel sklerose, Telegram driver en hidtil uset opstand i Hviderusland og tidskrystaller er en ting. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på psilocybin, David Blaine og en homage til Ken Robinson, som desværre er gået bort.


Velkommen til #51 - og rigtig god læselyst

DenisStøt #ActualNews - tak 😘

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Sir Ken Robinson, 1950-2020

Do Schools Kill Creativity?

Lærings- og kreativitetsforsker Ken Robinson er gået bort. Han har været en central inspirationskilde i mit liv siden jeg så hans legendariske TED-talk, Do Schools Kill Creativity, hvor han i løbet af 19 nærværende minutter udpensler, hvorfor det er på ekstremt høje tid at nytænke vores skolesystem. Se hans seneste video fra maj 2020, hvor han giver sit besyv med på verdensudviklingen, og den omtalte TED-talk der i årenes løb er blevet verdens mest sete. Tjek også Learning Mission - en bevægelse af dygtige ildsjæle der arbejder på at realisere Ken Robinsons vision lige her i Danmark. Rest in peace, good Sir.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Revolution ved Telegram

Hviderusland oplever lige nu de største og mest vedvarende protester i landets historie. Den decentraliserede bevægelse bruger krypteret kommunikation som brændsel, og folket nedbryder sammen barrierer ingen hver for sig troede var mulige.

🔹🔺🔸 Jeg var inde på det tilbage i #40 og i min TEDx: Hvad vi ser, håber jeg, er aktivisme forankret i en teknologisk realisering af Martin Luther King Jrs vision: “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.”

Bio-nedbrydning af e-skrald

England får snart sit første raffinaderi til udvinding og genbrug af ædelmetaller i elektronikaffald, og det vil som verdens første anvende bakterier i stedet for cyanid.

🔹🔺🔸 Mikrobebaseret bio-nedbrydning er et felt under rivende udvikling: Et fransk startup indgik tidligere i år samarbejde med danske Novozymes om at bruge muterede enzymer til banebrydende effektiv nedbrydning af PET-plast.

Psykedelisk lindring af dødsangst

Den canadiske regering har tilladt fire patienter med uhelbredelig kræft at modtage psilocybin-terapi med henblik på lindring af dødsangst. Det er første gang siden 1974, at regeringen tillader juridisk fritagelse på området, og det sker bl.a. i kølvandet på historiens største kliniske forsøg, hvor psilocybin officielt blev erklæret ufarligt.

🔹🔺🔸 Hvis du har 18 minutter til at tabe næse og mund er her en anden klassisk TED-talk med mykologen Paul Stamets, der udfolder svampes utrolige egenskaber.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Wild science

Tidskrystaller x 2

Der findes et nyligt opdaget, besynderligt 4D-stadie i stof kaldet tidskrystaller - en tilstand der hverken er fast, flydende, gas eller plasma, men forankret i tid. Disse krystaller kan i teorien bl.a. give computere evig regnekraft uden brug af energi, og nu har man for første gang observeret to af disse krystaller i interaktion.

🔹🔺🔸 Jeg føler mig ofte på nippet til at forstå 4D, forhåbentlig kommer det en dag. Her er en kort video, der forklarer dimensionen (tak for tip til @michaelmanky).

Kvantetilstand x 10.000

Der forskes på livet løs i teknologier som kan hjælpe os med at tøjle den hyperpotente kvantemekanik i praksis, men videnskaben er ikke helt på plads endnu. Til gengæld sker der hele tiden nye fremskridt - her fra University of Chicago hvor man har forlænget vinduet for operativ kvantetilstand med 10.000 gange.

🔹🔺🔸 Et andet fremskridt fra tidligere i år indebar en ny kvanteprocessor der er funktionsdygtig under 15 gange varmere forhold end hidtil.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Tech & menneske

Funktionelt menneskehjerte i miniature

Forskere ved Michigan State University er lykkedes med at skabe et funktionelt menneskehjerte i miniature, et organoid, der gør det muligt at nærstudere organets udvikling på fosterstadie. Målet er at forstå og forhindre medfødte hjertesygdomme.

🔹🔺🔸 I Japan tranplanterede man for første gang laboratoriefremstillet hjertemuskulatur til et menneske tidligere i år i håbet om kraftigt reduceret behov for hjertetransplantationer i fremtiden.

Vigtigt sklerose-gen identificeret

Nyt studie ved Karolinska Institutet har identificeret et gen der forhindrer celledød ved multipel sklerose. Forskerne håber opdagelsen kan bane vej for mere effektive behandlinger i fremtiden.

🔹🔺🔸 Et andet studie ved IRB Barcelona har analyseret 28.000 tumorer fordelt på 66 kræftformer og identificeret i alt 568 gener, der er udslagsgivende for kræft. Alt dette er ekstraordinært spændende i lyset af det nyfundne redigeringsenzym, CasΦ.

Brusk regenereret i mus med gigt

Forskere ved Stanford har fundet en metode til at regerenere brusk i led ved at stimulere stamceller i leddet - ikke at forveksle med det banebrydende hydrogel omtalt i nyhedsbrev #45.

🔹🔺🔸 Tidslinje: Stanford University School of Medicine indledte søgen efter måder at regenerere brusk i september 2014, identificerede de eksakte stamceller i september 2018 og annoncerer her i august 2020 vellykkede forsøg på mus med gigt.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Hokus pokus

Jeg var ikke i live under den store Houdini, og David Copperfield har aldrig rigtigt været min kop te. Det har David Blaine til gengæld - han har bestemt efterladt et indtryk med sin tunge, tunge energi og mørke fremtoning. Der er et helt friskt, timelangt interview med ham her for de interesserede.


David Blaine blev verdenskendt for sin street magic i slut-90'erne og har siden specialiseret sig i at dupere kendisser samt udføre spektakulære stunts med tilbøjelighed til ekstrem selvpineri, som da han lod sig fryse i en isblok i knap 64 timer, begrave under jorden i 1 uge eller udstille sig i en glaskasse uden mad i 44 dage. Det er nu 10 år siden han sidst har sat livet på spil foran et forundret publikum i realtime, og til forskel fra både Houdini og Copperfield har han én, altoverskyggende heksekunst i ærmet: Internettet.


Følg David Blaine live den 31. august kl. 12:00 dansk tid når han efter eget udsagn vil udføre sin mest omfattende performance til dato og svæve over Hudson River udelukkende ved brug af heliumballoner. Det lyder egentlig ikke særlig spektakulært, synes jeg, selvom det naturligvis må være grænsende til umuligt rent endurance-wise. Og hvordan er det nu man lander igen eller retningsbestemmer heliumballoner til at starte med?


Spørgsmålene er mange - om det her er magi eller et stunt fra YouTube der vil tryllebinde verdensbefolkningen melder sig øverst. Men lad gå, der er altid noget specielt ved at være sammen om at overvære noget særligt. "Let’s turn worry into wonder and take magic to new heights", udtaler han. Bring it on, David - saml os jordboere om andet end virusorienteret geopolitik 🎈


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews - tak 😘 Virkelig 🙏

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.