Ja, en sø har lagt sag an mod private ejendomsudviklere i Florida. I Göteborg arbejder de på en væske der kan lagre solenergi i op mod 18 år og frigive den på kommando som elektricitet, og i England har en forsker kortlagt 50 forskellige ord som svampe bruger til at kommunikere med hinanden.

-Verden er et besynderligt og underfundigt sted i massiv bevægelse, og fremtiden er, hvad vi gør den til.

Hjertelig velkommen til #AN 121
Denis

-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 60 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

Vildt gennembrud: Et forskerhold ved Chalmers University of Technology med danske professor Kasper Moth-Poulsen i spidsen har udviklet et banebrydende molekyle der kan indfange solenergi i varmeform, opbevare den i op mod 18 år(!) og bruge ultratynde computerchips til at konvertere varmen til elektricitet som frigives løbende ved behov (tak for tippet til Ingrid Hagberg). Og hvad så? Potentialet er enormt. Hvis det lykkes forskerne at kommercialisere teknologien, kan det føre til elektronik der holder sig selv kørende nærmest evindeligt – og ikke mindst en radikalt anderledes måde at tilgå solenergi i det hele taget, uafhængigt af vind og vejr. Her er en lidt ældre baggrundsartikel fra DR.

Irsk net varmer op til vedvarende: Det irske energinet er blevet i stand til at håndtere et energimix bestående af op mod 75% vedvarende energi med varierende input fra forskellige kilder. Ifølge operatøren EirGrid har ingen andre nationale net i verden opnået så effektiv en integration før. Målet er 95% i 2030.

Ny klimafond til CCUS: En række gigavirksomheder som McKinsey, Alphabet og Meta er gået sammen om en kæmpepulje på $925 millioner i klimafonden Frontier. Pengene stilles i garanti til virksomheder der arbejder på at fjerne CO2 fra atmosfæren eller forhindre den i at nå derud til at begynde med og skal over de næste otte år sikre gunstige markedsvilkår der fordrer innovation (tak for tippet til Mark Rees-Andersen). Og hvad så? Beløbet er ca. en 30-dobling af det nuværende marked for carbon capture. Download: Paraplybegrebet for teknologier til at indfange CO2 kaldes carbon capture, storage and utilization (CCUS). Jeg skrev i 2019 en minirapport for DareDisrupt om emnet, som du frit kan downloade her.

Filippinerne tidobler solenergi: Ifølge det britiske kreditvurderingsbureau Fitch Solutions har gunstig regulering i Filippinerne medført en intensivering af investeringer i solenergi i landet, så der nu er 13 GW i støbeskeen sammenlignet med 1,3 GW i marts 2021. Hvor meget er det? Vi tog den forleden uge Der går 1000 kilowatts pr megawatt, 1000 megawatts pr gigawatt og 1000 gigawatts pr terawatt (præcis som du kender det fra fx harddisks, bare med watts i stedet for bytes) – og hvad kan man så bruge én gigawatt på? Det svarer til energi fra ca. 3 millioner solpaneler eller lige knapt nok energi til én tidsrejse med en DeLorean.

CO2-neutral varmepumpe: Forskere ved Universitat Politècnica de València er klar med verdens første CO2-neutrale varmepumpe til private, der hverken har direkte eller indirekte udledning. Læs også: Forfatter og klimaaktivist Bill McKibben fik i februar 2022 Det Hvide Hus til at spidse ører med bevægelsen Heat Pumps for Peace – planen er simpel: Opskalér fremstilling af varmepumper, og send dem til Europa for at fremskynde europæisk uafhængighed af russisk naturgas.  


Natur & miljø

Sø sagsøger: Så sker det – private ejendomsudviklere vil forvandle 1900 hektar skov og vådområder nord for søen Mary Jane i Florida til boliger, indkøbscentre og kontorbygninger – og søen lægger nu sag an mod moderselskabet Beachline South Residential grundet den åbenlyse udsigt til skader på naturens velfærd. Det er den første juridiske sag nogensinde i USA, hvor natur søger at forsvare sin ret til liv og velfærd ved en domstol. Det skal blive spændende at følge sagen! Læs også: Bevægelsen omkring environmental personhood er forfriskende, meningsfuld og vildt spændende – jeg bringer nyt så ofte det lader sig gøre, du kunne læse om relateret lovgivning i både Panama og Sydafrika så sent som sidste uge.

Biodivers bang for the buck: Forskere ved Arizona State University har udviklet en metode til prioritering af bevarelse af biodiversitet, med afsæt i konkrete cases i Colombia, der kombinerer konserveringsindsatser med praktiske økonomiske værktøjer, så man får mest bang for the buck i fremtidige forsøg på at redde klodens biodiversitet. Og hvad så? Den seneste IPPC-rapport indeholdt bl.a. dette diagram, der tydeliggør diskrepansen mellem nyttige klimatiltag og investorers yndlingsting at kaste penge efter. Som det fremgår, er bevarelse af biodiversitet det vigtigste og mest effektive vi kan gøre for at undvige klimakatastrofe – mens der bliver kastet langt flest penge efter flotte flashy elbiler (tak for tippet til Märtha Rehnberg).

Verdens største faunabro: Verdens største overfart til vilde dyr skal bygges over en 10-sporet motorvej i Californien, så alt fra pumaer til slanger og firben kan migrere fra den ene side af Santa Monica-bjergene til den anden med minimal risiko for at blive ramt af en af de 300.000 daglige bilister. Læs også: Der er en del lignende broer i bl.a. Sverige, hvor landets 250.000 rensdyr får fri passage til gavn for både dyrevelfærd og trafik (tak for tippet til Andreas Pallisgaard).


Wild science

Information som stof med masse: Fysikeren Dr. Melvin Vopson ved University of Portsmouth har tidligere udgivet et studie som antyder, at information har masse – og at universets elementarpartikler alle rummer indkapslet information om sig selv, ligesom mennesker rummer DNA. Nu har han udgivet en eksperimentel protokol der skal teste hvorvidt information er den femte form for stof ved siden af fast, flydende, gas og plasma. Holder tesen stik vil den afføde et splinternyt forskningsfelt inden for fysik.

Elektrisk svampesnak: En forsker ved University of the West England har opdaget at svampe muligvis kommunikerer med hinanden gennem deres gigantiske underjordiske rodnetværk af mycelium. Kommunikationen foregår gennem elektriske impulser, og sniger sig op på et muligt ordforråd bestående af 50 ord. Læs også: Sidste år gjorde en økonomiprofessor ved Rice University den bemærkelsesværdige opdagelse, at et særlig gavnligt mycelium-netværk i verden kaldet Mycorrhiza udveksler næring til kulstof med dets værtsplanter på gængse markedsvilkår kendt fra fx Wall Street. Se også: Hvis du har 18 minutter til at tabe næse og mund er her en klassisk TED-talk med mykologen Paul Stamets, der udfolder svampes utrolige egenskaber.


The Ukraine migraine

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine. Dette afsnit byder på løbende observationer fra denne unikke verdenskonflikt, både opløftende og nedslående, der tydeliggør dens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

Medicinske droner: Ukraine er blevet et ufrivilligt testcenter for en lang række nye teknologier, heriblandt medicinske droner designet til transport af blod, insulin og anden medicin der skal leveres hurtigt, præcist og temperaturkontrolleret. Nogle af dronerne er herudover udstyret med kameraer og sensorer der bl.a. kan aflæse hjerterytme, blodtryk, iltniveau og andre livstegn.

Pave Frans' opsang: Flygtninge rangeres efter oprindelse og hudfarve, pointerer Pave Frans i kølvandet på flygtningestrømmen fra Ukraine. "Vi er racister, og det er ikke godt," udtaler han. Læs også: Flygtningebørn i Danmark stemmer i.

Chokbølger i skakverden: Der er røre i det internationale skakmiljø, hvor adskillige mestre og præsidenten for det Internationale Skakforbund kommer fra Rusland, stjernespillere crowdfunder nødhjælp til Ukraine og partier udspilles mere følelsesladet end før. Læs også: Vidste du at Putin er blevet suspenderet som ærespræsident ved Det Internationale Judoforbund og at Det Internationale Taekwondoforbund har ophævet hans sorte bælte? Lige de sanktioner svide mere i hans forfrosne machohjerte end at fx russiske katte er blevet bandlyst ved internationale konkurrencer.

Konsekvenser for kunstgødning: Den globale kulmination af pandemiproblemer og nu krig i Ukraine har gjort kunstgødning til en mangelvare i verden, bl.a. fordi Rusland og Belarus er førende eksportører af den. Alvoren for alverdens landbrug er håndgribelig, og risikoen for afledt fødevaremangel er reel. Bloomberg argumenterer her for, at situationen også kan føre til dybt nødvendig innovation, der modner landbrugssektoren til en bæredygtig fremtid.

Gode nyheder i Rusland: Interessant artikel her fra Meduza, et af de sidste uafhængige medier i Rusland, om hvordan russiske myndigheder strategisk anvender positiv nyhedsformidling til at dulme befolkningens bekymringer. Der er simpelthen kommet langt flere positive historier i medierne og i nyhederne siden invasionen. Og hvad så? Tankevækkende hvordan positive historier bliver målrettet misbrugt på denne måde. Det siger både noget om deres generelle fravær i medielandskabet – og om positive nyheders potentiale til at præge den kollektive bevidsthed. Viva #ActualNews!

-Har du en virksomhed, der laver noget godt og nyttigt, og vil du annoncere i #ActualNews med en stilfuld GIF-reklame til en meget fornuftig pris? Så skriv til [email protected]. Nyhedsbrevet læses pt af 1023 sjæle på mail og 385 på LinkedIn.

Til sidst: Status på AlphaFold

Animation: Agnieszka Obarska-Kosinska

This will change medicine. It will change research. It will change bioengineering. It will change everything.

Sådan udtalte Andrei Lupas, evolutionsbiolog ved Max Planck Institute, tilbage i 2020, da DeepMind, Googles kommercielle laboratorium med fokus på kunstig intelligens, lancerede det bioteknologiske værktøj AlphaFold, der med uhørt præcision kan forudsige proteiners form på dage, hvor det tidligere har taget måneder eller år.

Jeg skrev om det dengang nederst i #AN 66, for det var en big deal indeed og lidt af et positivt pusterum i slutningen af et ellers relativt trælst og tumultarisk år.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi proteiner står bag samtlige biologiske processer i alt levende – de er udslagsgivende for vores sundhed generelt, da vi bliver syge, hvis proteinerne i vores celler ikke virker – og vores evne til at kortlægge deres eksakte form gør, at vi fremadrettet forstår sygdomme hurtigere end nogensinde før.

AlphaFold ville ifølge videnskabsfolk udløse en ny æra i forskning, og DeepMind selv pointerede at værtøjet kunne hjælpe med alt fra udvikling af enzymer til at nedbryde plastik til produktion af biobrændsler – og ikke mindst føre til nye indsigter in life itself.

Så hvor står vi her et halvandet års tid efter? Det bringer Nature en rigtig god og laaaang artikel om lige her – hvis du interesserer dig bare en my for noget som helst med biologi eller decideret arbejder med det, skal du ikke lade denne guldgrube gå din næse forbi.

This is like an earthquake. You can see it everywhere ~ molekylærbiolog ved University of Jerusalem, Ora Schueler-Furman.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.