Rygterne om Peak Oil anno 2020 svirrer, og tager til i styrke - højdepunktet for klodens efterspørgsel på olie var ellers først forventet i 2040erne, men pandemien synes at have katalyseret en irreversibel udvikling væk fra fossile brændsler. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, der herudover byder på medicinale gennembrud i form af det revolutionerende AlphaFold, som du kan læse om allernederst, en historisk bundrekord for globale dødsfald ved malaria og et prominent eksperiment med 4-dages arbejdsuger.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 16 nye læsere denne uge 👋

Velkommen til #66 - og rigtig god læselyst
Denis


Miljø & klima

Peak oil er over os: Olie- og gasindustriens fremtidsudsigter har lidt et alvorligt knæk under pandemien, hvor elektrificering af den globale bilpark samtidigt har fået et boost. Jeg har tidligere rapporteret om udsigten til industriens endelige (1, 2, 3), og hvis du med rette er skeptisk - kan det virkelig passe at vi allerede har rundet peak oil (noget der først var forventet i 2040erne) - vil jeg virkelig anbefale at tjekke denne artikel fra Bloomberg. Læs også: Der skete noget komplet ekstraordinært den 20. april 2020 da en tønde olie pludselig kostede MINUS $38. De færreste ved eller husker dette - men en ting er sikker: Markederne glemmer det aldrig.

Oliestop i Nordsøen: Danmark er største olieproducent i EU, så regeringen sender et vigtigt signal til omverden med beslutningen om et endegyldigt stop for fossile aktiviteter i Nordsøen efter 2050. Har man fulgt sagen fra sidelinjen ved man, at beslutningen udelukkende kommer på baggrund af massivt gruppepres fra befolkning og aktivister - TAK til alle der har været med til at lægge presset, og fortsat god kamp. Og hvad så? Som Greta Thunberg pointerer, er den egentlige nyhed her at danske politikere har tænkt sig at udvinde fossile brændsler i hele TRE årtier til, hvilket måske er grunden til at olieindustrien jubler over beslutningen. Chefen for det Internationale Energiagentur er imidlertid imponeret, da dette kan lægge pres på større producenter.

Ingen arktisk boring: Bank of America har slået sømmet i kisten på Trumps ambitioner om at bore efter gas og olie i Arktis - ingen af de store amerikanske banker vil nemlig finansiere jagten efter fossile brændsler på de breddegrader. Også her er det et omfattende, årelang pres der har båret frugt. Læs også: I Norge har klimaaktivister sagsøgt den norske stat for krænkelser på menneskerettigheder, netop fordi staten fortsætter boringer i Arktis, selvom man ved hvor skadeligt det er klimaet. Sagen er nu kommet til Højesteret.

Sundhed

Malariarekord: Ifølge ny rapport fra WHO var antallet af mennesker der døde af malaria i 2019 det laveste nogensinde. Dødeligheden er faldet med 60% siden år 2000, svarende til 7.6 millioner undgåede dødsfald. Læs også: Som tidligere rapporteret er også antallet af mennesker med elefantsyge faldet med hele 74% siden år 2000, mens antallet af mennesker der dør af AIDS er det laveste siden 1993.

Syn genoprettet i gamle mus: Forskere ved Harvard Medical School er lykkedes med at genoprette tabt syn hos gamle mus - ved at omvende den biologiske aldringsproces i musens øjne. Læs også: Der eksperimenteres på livet løs med omvending af biologisk aldring, et højst kontroversielt felt hvor forskere basically anser døden for en ekstremt kompliceret sygdom - der kan kureres. Jeg skrev lidt om anti-aging og livsforlængelse i #64.

27 år gammel baby født: Et par i USA har for nyligt født et sundt og raskt pigebarn, Molly Gibson, hvis foster har været nedfrosset siden 1992 - da den nu nybagte mor til Molly selv var 2 år gammel. Glødende julediskussion om hvad livet er for en størrelse, og hvornår det egentlig starter - en, tooo, treee.... GO 🥳 (slet cookies hvis paywall)


Global udvikling

Unilever tester 4-dages arbejdsuger: I de næste 12 måneder får Unilevers 81 ansatte i New Zealand fuld løn, selvom de arbejder 1 dag mindre. Hvis eksperimentet med 4-dages arbejdsuge går godt vil koncernen udrulle det globalt til alle 155.000 medarbejdere (tak for tippet til @susanneodgaard). Læs også: Microsofts afdeling i Japan gav 4-dages arbejdsuger et skud i sommeren 2019: Produktiviteten steg med 40%, mens strømforbruget faldt med 23% og papirforbruget faldt med 60%.

Nasdaq vil have diversitet: Det amerikanske aktiemarked for elektronik og teknologi, Nasdaq, har bedt myndighederne om tilladelse til at kræve diversitet i samtlige bestyrelser for de børsnoterede virksomheder, så flere kvinder og minoriteter automatisk kommer til. Læs også: Samme Nasdaq har netop købt sig ind i Matter, pga det danske startups unikke evne til at analysere investeringsporteføljer og hjælpe fx pensionsselskaber rykke enorm kapital mod langt grønnere investeringer (tak for tippet til @jannickbpedersen).

Cannabislempelse i FN: I det der betegnes som på vældig høje tid har FN langt om længe fjernet cannabis fra listen over verdens farligste stoffer, hvor den naturlige plante rådvildt har befundet sig i selskab med hårdkogte bisser som heroin og fentanyl siden 1961. Lempelsen forventes at medføre langt mere forskning i plantens egenskaber, medicinsk brug og momentum for legalisering rundt om i verden. Læs også: Repræsentanternes Hus har med sine 435 medlemmer for første gang nogensinde stemt ja til at afkriminalisere cannabis i USA på føderalt plan, hvilket bl.a. ville medføre en løsladelse af indsatte med ikke-voldelige, cannabisrelaterede straffe. Lovforslaget forventes imidlertid ikke at passere det republikanskstyrede Senat.

Til sidst: Ægte gennembrud

This will change medicine. It will change research. It will change bioengineering. It will change everything ~ Andrei Lupas, evolutionsbiolog ved Max Planck Institute

Googles kommercielle laboratorium med fokus på kunstig intelligens, DeepMind, har løst en fundamental biologisk udfordring der forventes at forandre biovidenskab som vi kender det. Det drejer sig om proteiner: Komponenten bag samtlige biologiske processer i alt levende. Proteiner er nemlig ikke bare noget, vi spiser - de er udsalgsgivende for vores sundhed generelt, da vi bliver syge, hvis proteinerne i vores celler ikke virker.

Celler er som komplekse urværker bestående af tandhjul i et virvar af størrelser og former. Disse tandhjul er proteiner - og hvis ét bryder sammen, går hele cellen i stå, hvorfor tandhjulet må udskiftes for at undgå en større dominoeffekt af sammenbrud. Men at identificere det præcise tandhjuls form har indtil nu været en af biovidenskabens største udfordringer.

Et protein består af en sammenkrøllet perlekæde af 20 aminosyrer, hvis snørklede, tredimensionelle form afgør proteinets eksakte funktion. Aminosyrernes interaktion med hinanden gør, at proteinet folder sig i et grænseløst virvar af mulige former, der er ekstremt vanskelige at kortlægge - men essentielle at kende: Biologiske processer er som et hyperkomplekst puslespil, og meget ofte står man og mangler én eneste brik for at løse en kæmpe udfordring. Problemet er, at brikkens form er grænsende til umulig at gætte sig til.

Som det er nu, har videnskaben kortlagt over 200 millioner forskellige proteiner - og kun en brøkdel af dem har fået defineret deres form. I over 50 år har dette været kendt som Protein Folding Problem. Og det er altså dét problem DeepMind som de første i verdenshistorien har løst. Løsningen kommer i form af et værktøj baseret på kunstig intelligens, AlphaFold, der med uhørt stor nøjagtighed forudser proteiners form på dage, hvor det tidligere tog måneder eller år.

“It’s a breakthrough of the first order, certainly one of the most significant scientific results of my lifetime [...] It's something I simply didn't expect to happen nearly this rapidly. It's shocking, in a way." Sådan udtaler Mohammed AlQuraishi, computational biologist ved Columbia University, der med al sin indsigt i eksponentiel udvikling forventede en løsning af denne type ville være klar omkring 2028.

Evnen til at kortlægge proteinernes eksakte form gør, at vi fremadrettet kan forstå sygdomme hurtigere end nogensinde før - og udvikle medikamenter mod dem. Dette gennembrud udløser en ny æra i forskning, og DeepMind selv pointerer, at værtøjet herudover fx kan hjælpe med at udvikle enzymer til at nedbryde plastik eller producere biobrændstoffer, nye værktøjer til at støvsuge atmosfæren for CO2 og ikke mindst opnå ny indsigt in life itself.

For at sætte DeepMinds arbejde lidt i perspektiv stod samme laboratorium bag algoritmen AlphaGo, der i 2016 på sensationel vis overgik mennesket i det ældgamle spil Go. Bedriften kan sammenlignes med Garry Kasparovs legendariske nederlag til IBMs Blue Deep i 1996, bortset fra at Go er et ekstremt meget mere komplekst spil, med flere kombinationsmuligheder end der er atomer i det kendte univers. Jeg kan varmt anbefale dokumentaren bag AlphaGos møde med verdensmesteren Lee Sedol og vil glæde mig til at følge AlphaFold udløse sit potentiale til at gøre verden til et sundere sted.

Fortsat god dag - og tusind tak fordi du læser med!

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.