Findes UFO'er i virkeligheden – og hvis de gør, flyver de så på diesel eller en radikalt eksotisk, fossilfri brændsel? Det finder vi måske snart ud af; læs med nederst i nyhedsbrevet. I den mere jordiske afdeling finder du bl.a. at bestanden af den blåfinnede tun i Stillehavet er genoprettet hele 10 år tidligere end man har troet muligt, at Kina har nået sit mål for vedvarende energi hele seks år før tid, og at flysikkerheden for kommercielle passagerflyvninger har sat en eksponentiel rekord.

Hjertelig velkommen til #AN 164
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 148 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Ufattelig acceleration: I 2020 satte Kina målet om at bygge 1200 GW sol- og vindenergi inden 2030 – og her i juli 2024, seks år før tid, er målet nået. Hvor meget fylder 1 GW? Meget... Ca. 10 km² eller det der svarer til 1000 hektar! Jeg lavede et imponerende rejehop af et regnestykke nederst i #AN 140. Perspektiv: Kina er fortsat verdens største forbruger af kulkraft, men der er godkendt 80% færre nye kulkraftværker i første halvdel af 2024 i forhold til året før.

Sejrsgang for sol og vind: Sol- og vindenergi har for første gang nogensinde overhalet kul som energikilde i USA's elproduktion, og det markerer intet mindre end et historisk vendepunkt i verdens største økonomi. Perspektiv: Lignende er sket for nyligt i både Kina og EU – i sidstnævnte er det dog vildere endnu, for her har sol og vind både overhalet kul og gas.

En dødgod idé: Den lokale kirkegård i Saint-Joachim i Vestfrankrig er gået i gang med at overdække sine gravsteder med 5000 solpaneler. Sådan vil menigheden både forhindre oversvømmelse i regnsæsonen, indsamle vand til tørkesæsonen og ikke mindst give alle 4000 indbyggere i den omkringliggende by ren, grøn strøm. Læs også: Myndighederne i den spanske by Valencia går mere systematisk til værks med solcelleinstallation på samtlige kirkegårde i byen. Bonus: Det er tredje nyhedsbrev i streg med kirkelige instanser der udviser klimahandling. Tjek #AN 163 og 162, hvis emnet interesserer dig (og glæd dig til sæson 2 af podcastserien 2049, hvor der kommer et helt afsnit med fokus på det).

Tunbestand genoprettet: Den videnskabelige miljøstyrelse under det amerikanske handelsministerium, NOAA, er kommet med en højst overraskende udmelding om at bestanden af den blåfinnede tun i Stillehavet er genoprettet hele 10 år tidligere end man har troet muligt. Mere præcist: Årtiers rovdrift og overfiskeri tvang bestanden ned på et historisk lavpunkt omkring 2011, hvor den kom ned på 2%. Men grundet et effektivt internationalt samarbejde er bestanden nu oppe på 23,2% – det højeste niveau siden man begyndte at måle. Læs også: Biologer ved University of Oxford har brugt 10 år på at nærstudere resultater fra 186 forskellige studier omkring naturbevarelse – det første globale metastudie af sin art. Deres konklusion er klar: Når først man sætter ind over for biodiversitetstab, så har det stor positiv effekt.


Sundhed

Rekord i flysikkerhed: En ny undersøgelse fra MIT viser, at kommerciel luftfart bliver stadig sikrere, med en halvering af dødsrisikoen hvert årti. Forbedringerne tilskrives teknologiske fremskridt, bedre træning og et tættere samarbejde mellem luftfartsmyndigheder. Konkret: Risikoen for en dødelig ulykke er faldet markant fra 1 pr. 350.000 passagerer i 1968-1977 til 1 pr. 7,9 millioner passagerer i 2007-2018 og til 1 pr. 13,7 millioner passagerer her i 2018-2022. Interessant nok sammenligner studiet denne positive trend med eksponentialiteten i Moore's law.

Status på kræftbehandling: Her er en fascinerende gennemgang her af 11 store gennembrud inden for kræftforskning der sker lige nu; fra skræddersyet præcisionsmedicin og ultrasensitive blodprøver til AI-drevet diagnosticering og nye indsigter i kræftens natur. Læs også: Et kinesisk lægehold har gennemført verdens første transkontinentale fjernelse af prostata på 8000 kilometers afstand. 


Mobilitet

Etiopisk elektrificering: Siden den etiopiske regering forbød import af benzin- og dieselbiler tidligere i år, er elektrificeringen af landets bilpark accelereret. Ca. 10% af alle biler er nu eldrevne. Og hvad så? Etiopien får ca. 90% af sin strøm fra grøn vandkraft og resten primært fra vindkraft og geotermisk energi. Samtidig er det dyrt for landet at importere olie, så overgangen til eldrevet transport giver krystalklar mening. Mere fra Etiopien: Landet var det mest tuberkulose-plagede land i verden tilbage i 1980, men har formået at reducere dødsraten til en sjettedel.

El-politibiler er overlegne: Politiafdelinger i mindst 38 amerikanske delstater har taget elbilen til sig; ikke nødvendigvis drevet af klimahensyn, men simpelthen fordi elbiler er blevet overlegne i forhold til deres fossile fætre. South Pasadena-afdelingen i Californien er blevet den første med en fuldt elektrisk flåde – de forventer en årlig benzinbesparelse på $4000 pr bil. Læs også: Politiet har i årtier været spydspidsen af USA's uhyggeligt fejlslagne War on Drugs, men nu har en sammenslutning af tidligere narkobetjente forvandlet sig til forkæmpere for bevidsthedsudvidende stoffer – i håbet om at rette op på det mentale helbred blandt betjente.

El-skolebusser giver igen: Oakland Unified i Californien er blevet det første skoledistrikt i USA med en 100% elektrisk flåde af skolebusser – og busserne kommer endda med V2G-teknologi (vehicle-to-grid). Og hvad så? Det betyder at der hører et netværk af tovejsladere til de 74 busser, som gør, at busserne fungerer som mobile kraftværk der kan levere strøm tilbage til elnettet. Perspektiv: Mens debatten om hvorvidt elbiler er mere klimavenlige end fossilbiler stadig raser i det små, bringer dette studie en home-run af en bonusvinkel: For hver 20 elbiler pr. 1000 indbyggere i et lokalsamfund reduceres astmarelaterede hospitalsbesøg i lokalsamfundet med 3,2%. 


Wild science

Ny kvantemilepæl: Quantinuum, der er en fusion mellem amerikanske Honeywell Quantum Solutions og britiske Cambridge Quantum Computing, har slået Googles rekord i såkaldt kvante-overlegenhed med en faktor 100. Den nye H2 1-maskine bruger herudover 30.000 gange mindre strøm. Perspektiv: Årelange investeringer i kvantecomputere begynder at bære frugt, og forskningsfokus er ved at skifte fra antal qubits til at forbedre deres kvalitet. Og hvad så? Quantum er mega – mega – spændende, da kvantebaseret beregningskraft er radikalt forskellig fra traditionel computing. Processen indebærer bl.a. fænomener der strider imod den gængse opfattelse af, hvad der overhovedet er fysisk muligt (superposition og sammenfiltring).

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 148 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Til sidst: UFO-status

Lue Elizondo i CBS Mornings

Disclaimer: UFO'er et åbenlyst tricky emne; ualmindeligt stigmatiseret, tabubelagt og latterliggjort i en menneskealder. 

Men det er min personlige overbevisning, at enhver der er nysgerrig på virkelighedens natur – eller bare interesserer sig for disruption-teori – bør holde et vågent øje, for noget stort og nyt er ved at udspille sig på det her område.

Hvis du kunne tænke dig en mere kronologisk indflyvning til emnet, kan jeg anbefale at læse mine skriv nederst i #AN 35 (2020), nederst i #AN 87 (2022) og nederst i #AN 142 (2023).

Følgende er et øjebliksbillede af seneste udvikling.


Bill Whitaker: So, what you're telling me is that... UFOs – unidentified flying objects – are real?

Lue Elizondo: Bill, I think we're beyond that already. The government has already stated for the record that they're real, I'm not telling you that, the US Government is telling you that.

-Sådan lød det allerede for tre år siden i et indslag på amerikanske 60-minutes, der havde inviteret Lue Elizondo på besøg. Og med udgivelsen af en ny bog her i august 2024 gentager Elizondo budskabet, denne gang ved at skrige det fra alverdens tage: VI – ER – IKKE – ALENE!

Status: Lue Elizondo er tidligere efterretningsofficer i den amerikanske hær og tidligere leder af det hemmelige Pentagon-program Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP).

Historien lyder, at han forlod sine stillinger tilbage i 2017 for i stedet at hengive sig disclosure-bevægelsen, der arbejder for offentliggørelse af viden omkring UFO-fænomenet.

Og sikke det fyger med anklager og analyser i disse år!

Det særligt særlige ved Elizondos bog er imidlertid, understreger han selv, at samtlige pointer og påstande i den har været igennem rigid censur i Pentagon, så ingen følsomme oplysninger risikerer at kompromittere landets sikkerhed. Det betyder, at bogen er udgivet med Pentagons velsignelse.

Ikke desto mindre er disse blandt budskaberne i bogen:

  • UFO’er er ikke bare virkelige, de udgør en mulig fare for national sikkerhed og en åbenlys fare i luftrummet.
  • UFO’er udviser fremdrift og manøvredygtighed der overskrider Newtonsk fysik, fx ved tilsyneladende manipulation af tyngdekraft og rumtid.
  • Den amerikanske regering har brugt årtier på at forsøge at genskabe UFO-teknologi gennem avancerede, dybt hemmelige reverse engineering-programmer.
  • Den amerikanske regering har bevidst manipuleret med offentlighedens viden om og syn på UFO’er i mindst 80 år.
  • Private aktører som Lockheed Martin, Boeing, Raytheon og Northrop Grumman spiller en uhensigtsmæssig stor rolle i hemmeligholdelsen af viden (samt mulig tilbageholdelse af eksotiske teknologier der bryder med Newtonsk fysik).
  • Der er alvorlige spændinger og konflikter internt i regeringen om hvorvidt denne viden bør offentliggøres.
  • UFO-fænomenet er globalt – og det forekommer ikke bare i jordisk luftrum, men også nede i verdenshavene(!).
  • Der foreligger ingen beviser på at UFO-fænomenet er ondartet.

For de fleste er det her tilstrækkelig chokerende info, men Elizondo går en del dybere i sin fortælling – som altså er autoriseret af myndighederne.

Jeg kan varmt anbefale at give hans postulater et lyt. Du ved, bare lige for selv at tage stilling ved selvsyn. Fx her hvor han stiller op i morgenprogrammet CBS Mornings – eller mere uddybende her, hvor han deltager i et to timer langt interview med Joe Rogan.

Og hvad så? Ja… og hvad så? Elizondo er en spøjs karakter og de færreste vil alligevel acceptere fænomenet som en sandhed, medmindre de selv pludselig står over for det i deres virkelighed. UFO'er forbliver et flygtigt emne der veksler mellem at løbe mellem fingrene på én og forsvinde som dug for solen.

Men... noget føles anderledes for tiden.

-Den måde der bliver talt om det på; de store mainstream platforme der tales om det på; kombineret med de hårde data der refereres til i takt med udbredelsen af eksponentielle teknologier... Emnet tages simpelthen alvorligt på en ny måde, og Elizondo står ikke alene – der sker en masse andet action sideløbende (husk links til årelang optakt 1, 2, 3).

Det specielle ved denne situation er, at afsenderen på en måde er Pentagon.

Altså… det Pentagon der råder over det amerikanske forsvarsmaskineri, hvis samlede budget er større end de næste 10 landes sammenlagt, og samme Pentagon der pt ikke kan redegøre for 63% af sine aktiver (svarende til $4 trillioner).

Mit take: Når man lægger Elizondos beretninger sammen med anden information der pibler frem for tiden, så ligner det, synes jeg, at noget stort er under opsejling.

Hovedet på blokken tror jeg, at vi som menneskehed står over for et ontologisk paradigmeskift, hvor vi snart må acceptere at virkeligheden er mere krydret end som så – og jeg tror det vil intensivere en del på denne side af 2030 allerede.

Det er enten dét – eller også, netop fordi påstandene så åbenlyst spredes med Pentagons velsignelse, er nogen ved at begå en ontologisk forbrydelse mod menneskeheden.

Jeg tror og håber på førstnævnte, og jeg tror det kan medføre en helt ny slags vanskeligheder her på Jorden. Men også en lang række positive fremskridt. Ikke mindst når det kommer til selvforståelse, bevidsthed og energirevolution.

Exciting times ahead! Ske, hvad der måske 💜


Forslag til follows
Hvis du er nysgerrig og ønsker at følge udviklingen tættere end sporadiske opslag i #ActualNews er her gode forslag:

  • Det bedste sted at starte og slutte, er DR's podcast Flyvende Tallerken. Det er fantastisk formidling. Nøgternt, nysgerrigt og respektfuldt skeptisk. Følg også podcastens vært Frederik Gottlieb på fx X.
  • Reddit, fx https://www.reddit.com/r/UFOs/. Det er et minefelt af kaninhuller, træd varsomt og tag alt med et gran salt... Når det er sagt, er Reddit et vanvittig værdifuldt sted at supplere den information man møder i traditionelle medier.
  • X: @GarryPNolan, @dwpasulka, @jamescfox, @patrickjackson.
  • Tjek også vores afsnit om UFO-tech på podcasten Supertrends, med Liselotte Lyngsø, Lars Tvede, Anja C. Andersen, Jacob Bock Axelsen and yours truly i studiet.

Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med! Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.