Den nuværende CO2-reduktion er utrolig, Macron synes at tiden er inde til det utænkelige, mens Amsterdam stemmer i med en fundamental omlægning af byens økonomi. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på verdens længste dyr (119 meter), et muligt kollaps af olieindustrien og et lille indblik i fænomenet digital protest.
-Jeg håber I vil bære over med nyhedsbrevets superduperlange længde denne uge, men hold nu bare fest hvor der sker meget i verden pt 🌪 Bryd det evt. ned i bidder og husk: Sharing is caring ❤️ Del nyhedsbrevet på fx Facebook eller LinkedIn. Tak!
Velkommen til #33 - og rigtig god læselyst
Denis
Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video
Klimakategori for sig
Fantastisk nyt: Den globale pandemi har forårsaget det største fald i CO2-udledning nogensinde: Corona har allerede sparet planeten for 2.000 millioner tons CO2.
Forfærdeligt nyt: Denne besparelse udgør kun 5.5% af den årlige udledning, da langt det meste udledning kommer fra bl.a. landbrug og energiforbrug i forbindelse med elektricitet og varme - sektorer der her under pandemien ikke har været genstand for nær så stor disruption som fx transport. Dét er i sandhed utroligt, for bare for at nå IPCCs mål om at holde den globale opvarmning under 1.5 °C kræver det en årlig besparelse på 7.6% 🤦♂️
Vigtigt nyt: Vi nærmer os et håndgribeligt, actionable indblik i situationens alvor.
Klima & global udvikling
Amsterdam skifter til cirkulær økonomi: Timingen er et sammenfald, men pandemien gør det åbenlyst, at business as usual er passé: Amsterdam har som første by nogensinde omfavnet strategien bag doughnut economy og vil halvere brugen af råmaterialer inden 2030 med ønsket om en fuldt implementeret, cirkulær økonomi inden 2050 (spottet af @knudankeriversen).
Tiden er inde til det utænkelige: Vi har stoppet halvdelen af planeten for at redde menneskeliv - det er uden fortilfælde i menneskehedens historie. Sådan siger den franske præsident, der håber at pandemien vil transformere international kapitalisme og verdensbefolkningens syn på klimakatastrofe (clear evt. dine cookies, hvis siden ikke vises). Læs også: Den britiske befolkning kræver, at regeringen udviser samme radikale handlekraft for klima som for corona, og hvordan europæiske erhvervsledere og ministre stimler sammen om krav til en grøn genstart.
Ingen hjælp til skattely: Danmark fremhæves som forgangsland efter vedtaget beslutning om at nægte hjælpepakker til selskaber i skattely. Sådan, Danmark!
Redning udelukker direktør-bonus: EU vil med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen forbyde virksomheder at udbetale direktør-bonusser, hvis de har draget nytte af eventuelle hjælpepakker i forbindelse med pandemien. Læs også: Alle New Zealandske ministre, inkl. præmiereministeren, går 20% ned i løn de næste 6 måneder i solidaritet med befolkningen (spottet af @petervossknude).
Danske Bank dropper milliardudbytte: Efter vink med vognstang fra politikere og Finanstilsynet har Danske Bank droppet at udbetale 7.3 milliarder kroner i aktionærudbytte for at stedet at bruge pengene på at hjælpe lidende erhvervsdrivende. Læs også: Jyske Bank og Sydbank tog samme svære men nødvendige beslutning tilbage i marts, da de bremsede udbetalinger på hhv. 400 og 341 millioner kroner.
Kategori for verdens længste dyr
Verdens længste dyr fundet: Efter sådan en hæsblæsende start er det tid til en helt neutral nyhed, der hverken har med corona, klima eller penge at gøre. I stedet byder den på verdens længste dyr, der så til gengæld er 119 meter langt 👍
Tech & science
Ny solcelle tredobler effektivitet: Forskere i USA har udviklet en ny type solcelle, der konverterer solenergi med en effektivtet på 47.1%. Til sammenligning konverterer den gennemsnitlige, nuværende solcelle et sted mellem 15 og 20%.
Plastædende mutantenzym: Et fransk startup har udviklet et særligt enzym der kan nedbryde plastflasker på få timer. Restproduktet består af kemiske byggeklodser, der alle indgår i produktionen af nye flasker, og metoden er netop videnskabeligt bekræftet i Nature.
Overblik over overvågning: Omkring 30 regeringer har indført privatlivskrænkende tracking af befolkningen i coronasmittens navn. Det er smart, og måske nødvendigt, men bestemt også en glidebane. Heldigvis har vi her i 2020 uset transparency: Tjek dette fantastiske, løbende opdaterede overblik over hvilke lande der har gang i hvad 👀
Eksponentiel eksplosion i vente: Forskere ved MIT har brugt offentligt tilgængelige data til at modellere global coronaspredning når/hvis lockdown ophæves. Forudsigelsen byder forudsigeligt nok på en eksponentiel eksplosion i antallet af smittede. Det er noget møg... men mon ikke man havde sat pris på sådan et værktøj under fx den spanske syge? Læs også: Her er et andet lorteproblem som machine learning bruges til for tiden.
Til sidst: Digital protest
Jeg led en lille åbenbaring under den store lærerkonflikt tilbage i 2013, da jeg i solidaritet med 40.000 lærere deltog i en massedemonstration foran Christiansborg. Jeg var ikke som sådan investeret i konflikten - jeg sympatiserede bare med folket og gik med velbegrundet skepsis ud fra at politikerne tog fejl + perfekt anledning til at straffe nogle øller i en god sags tjeneste 🍻
Men selvom jeg ikke var personligt investeret husker jeg, at det virkelig gjorde indtryk på mig hvordan regeringen skamløst afsluttede sagen ved lovindgreb, når så stor og så homogen en befolkningsmasse brændende ønskede noget helt andet. Det kollektive pres havde spillet fallit, indsatsen var nyttesløs.
Det var dér gik op for mig, at det historiske protestformat hvor folket fysisk flokkes for at ytre utilfredshed tydeligvis havde aftagende effekt (hvis det da nogensinde havde virket) - og en tanke begyndte at spire i mit hoved: Gad vide om det er muligt at nytænke demonstrationsformatet, så vi får et tidssvarende værktøj til at sige fra? Noget hvor fremmøde er så nemt som likes på SoMe, men hvor det nærmest batter mere end at dukke fysisk op.
Jeg kom aldrig frem til andet end uopfindsomheder, men min interesse i emnet forblev intakt - og først i 2019 skete der noget rigtig spændende, der fik mig til at indse en mulig vej: Den 2. februar 2019 blev grænserne mellem vores fysiske og digitale rum nemlig udvisket, da 10 millioner mennesker loggede ind i det hyperpopulære overlevelsesspil Fortnite, søgte samme virtuelle sted hen samtidigt og deltog i en virtuel livekoncert.
Hvis vi lige for en kort stund overvejer, at Fortnite har en global brugerbase på 200 millioner mennesker, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig hvor potent et værktøj det er til digital forsamling. Nuvel, vi taler underholdning - men hvorfor stoppe her? Hvad med uddannelse? Eller... hvad med et globalt demonstrationsformat? Pludselig fik mine gamle tanker helt ny næring, og lige siden er det piblet frem med nye protestformer, der netop batter anderledes - hvis ikke bedre - end fysisk fremmøde.
Jeg har tidligere beskrevet hvordan en 17-årig pige i efteråret lagde verden ned med sin algoritmesnydende, sylespidse kritik af Kina forklædt som skønhedstips på TikTok. Det var virkelig et fantastisk eksempel på nytænkende, effektivt demonstrationsformat - ikke i kraft af masse men i kraft af rækkevidde, fordi budskabet nåde ud i globale afkroge på hidtil uset vis. For en måned siden kunne du læse her hvordan 24 aktivister fra 16 lande har brugt 3 måneder på at bygge et mageløst bibliotek for censureret journalistik inde i spillet Minecraft, og lige for nyligt har der så været en helt ny sag med spillet Animal Crossing fra Nintendo, der er blevet slagmark for aktivistiske Hong Kongianere.
Animal Crossing er eftersigende et behageligt, ikke-voldeligt spil for alle aldre, og det er eksploderet i popularitet under pandemien som hyggeligt tidsfordriv. Alligevel har Kina netop fjernet det fra hylderne, for apropos rækkevidde og afkroge har spillet også vist sig ekstremt effektivt til digital protest, da folk kan flokkes her i hobetal uden at forbryde sig mod social distancing... Spændende!
Gad vide hvad det næste bliver?
Kæmpe kh
Denis
Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video
BONUS 🔥
Oliepris i MINUS for første gang: Her aftenen før udgivelse hvor jeg med hengivenhed perfektionerer detaljer, er der kommet en nyhed der må med: Olieindustrien som vi kender den lider nemlig måske/måske ikke nedsmeltning for vores øjne. En tønde olie står i skrivende stund til MINUS $38, og selvom situationen sikkert arter sig, er det et historisk øjeblik, da det aldrig er sket før at prisen har været negativ.
Måske vender det hele tilbage til business as usual lige med det vons... Men måske er det her netop et historisk øjeblik, der katalyserer en længere, tumultarisk periode, hvor menneskeheden febrilsk prøver at genopfinde sin måde at eksistere på her på planeten for slutteligt - og forhåbentlig før årtiet er omme - at iværksætte den uundgåelige grønne omstilling, som de fleste efterhånden ved SKAL indtræffe før eller siden, men som ingen aner hvordan man iværksætter, mens olie og gas er det oplagte valg. Lige meget hvad får det her konsekvenser.
Jeg udgav en video tilbage i februar med titlen OLIE ER SLUT - HVAD NU?? Tjek den endelig, hvis du har lyst 👀
Kh og kritisk optimisme herfra 💚