En 4D-printet microbot til levering af kemoterapi, adfærdsændring blandt forretningsrejsende og en futuristisk aftale mellem Israel, Jordan og UAE. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på verdens største studie med mikrodosering af psykedelika, marokkanske solceller og ikke mindst et eldrevet, selvsejlende containerskib i Norge der kan overflødiggøre lastbiler.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Energi & klima

Status på COP26: Verden var på vej mod en 6 graders temperaturstigning inden Parisaftalen i 2015 og 2.7°C inden COP26 i 2021. Efter COP26 er 90% af al udledning i verden dækket af mål om CO2-neutralitet, officielle fremskrivninger har nu revideret vores (løftebaserede) kurs til mellem 1.8°C og 2.4°C, og 1.5°C har officielt erstattet 2°C som hovedmål i den politiske diskurs. Internetmediet Grist gør her sober status (tak for tippet til Michael Reibel Boesen). Og hvad så? Det har taget en hel del længere tid at overbevise alle interessenter om behovet for at undvige klimakatastrofe, bl.a. takket være den aktivt underminerende sabotage begået af olieselskaber. Men vi er i gang nu! For at lykkes kræver det, at vi fortsat kræver det.

Tankevækkende takter fra Tyskland: De kommende regeringspartier i Tyskland har indgået en aftale om at udfase kul helt og holdent inden 2030 – 8 år før hidtil planlagt(!) – mens vedvarende energi skal udgøre 80% af energimixet samme år og 15 millioner elbiler skal køre rundt på vejene. Og hvad så? Beslutningen kan være hjulpet på vej af den tyske pendant til Dansk Industri, Bundesverband der Deutschen Industrie, der for nyligt opfordrede tyske politikere til at iværksætte "den største transformation i Tysklands historie" for at realisere klimaneutralitet i 2045. BDI repræsenterer 39 brancheorganisationer samt mere end 100.000 virksomheder med omkring 8 millioner ansatte.

Hilsen fra Marokko: BBC bringer her et fremragende deepdive på udviklingen i Marokko, der stoppede med at subsidiere olieindustrien i 2015, allerede kører på 37% vedvarende energi og er blevet blandt verdens førende producenter af solenergi.

Mystisk materiale nærstuderet: Perovskit er et banebrydende mineral, der har potentiale til at slå silicium af pinden som det foretrukne materiale til fremstilling af solceller. Forskere ved University of Cambridge har foretaget et banebrydende studie på nanoniveau der afslører, hvorfor mineralet er effektivt. Læs også: Perovskit slog endnu en konverteringsrekord tidligere i år – en af grundene til dets positive fremtidsudsigter er, at materialet er så tyndt at det kan printes med en almindelig inkjet-printer til beklædning af alverdens ting.Mobilitet

Adfærdsændring blandt forretningsrejsende: En rundspørge foretaget af Morning Consult konkluderer, at pandemien har forårsaget en mentalitetsændring blandt forretningsrejsende i USA, hvoraf 39% aldrig mere vil tage på forretningsrejser for i stedet at prioritere fx virtuelle møder.

Eltaxier i Danmark: Der er i år 90% flere eldrevne taxier på de danske veje end i 2020. Læs også: Jeg var inde på begrebet retrofitting i #AN 105, og er denne uge faldet over endnu et eksempel på en bilproducent, der genføder en gammel klassiker i nye, megasexede klæder.

Selvsejlende elskib: Norge har søsat verdens første eldrevne og selvsejlende containerskib. Det 80 m lange skib kan fragte 120 containere af gangen og skal på forsøgsbasis transportere gødning på en 13 km lang rute. Selvom ruten er relativt kort vil skibet overflødiggøre hele 40.000 lastbilsture årligt.

Fremtidens luftfrie bildæk: Dækproducenten Michelin har for første gang testet fremtidens luftfrie bildæk ude i offentligheden. Og hvad så? Michelin vurderer, at ca. 18% af de dæk der årligt kasseres pga. punkteringer og lignende skade kan forhindres med de luftfrie dæk. På lidt længere sigt håber man at fremstille de nye dæk af 100% genbrugsplast.

Grønt rejsekort: Østrig har introduceret et landsdækkende klimapas i håbet om at få flere til at stille bilen og tage offentlig transport. Det koster €1.095 årligt, og giver adgang til ubegrænset brug af bus, tog og metro i hele landet (tak for tippet til Knud Anker Iversen). Læs også: Østrig sigter efter 100% CO2-neutralitet allerede i 2040.Sundhed

4D-print til levering af kemoterapi: Forskere ved American Chemical Society har udviklet spektakulære micro-robotter der kan svømme helt ind til eksakte kræftceller og skyde dem med kemoterapi, så kemoterapien udelukkende påvirker syge celler. Det bliver vildere endnu: De fiske- og krabbelignende robotter er printet i 4D, hvilket betyder, at det er 3D-printede objekter, der ændrer form eller funktion under særlige omstændigheder: I dette tilfælde betyder det, at robotten frigiver nanopartikler med kemoterapi, når den nærmer sig ændret pH-værdi omkring kræftcellen. Seeing is believing: Tjek videoen fra deres proof-of-concept her.

Mulig vaccine mod Alzheimers: Brigham and Women's Hospital i Boston indleder efter 20 års forskning verdens første kliniske forsøg på mennesker med en mulig vaccine mod Alzheimers. Læs også: Forskere ved Kaunas University of Technology i Litauen har udviklet en deep learning-baseret metode til at diagnosticere begyndende Alzheimers på baggrund af hjernescanninger med over 99% nøjagtighed. Og hvad så? Omkring 24 millioner mennesker verden over lider af demens og tallet forventes fordoblet inden for 20 år. WHO anslår, at Alzheimers er klodens hyppigste årsag til demens, hvorfor enhver tilnærmelse mod tidlig, præcis diagnosticering er essentiel for fremtidige behandlinger.

Resultat fra studie af mikrodosering: Over 8.500 mennesker fra 75 lande har indgået i et ikke-klinisk studie med mikrodosering af psykedelika, og konklusionen antyder, at mikrodosering reducerer symptomer på stress, angst og depression. Hvad er mikrodosering? Det er der mange bud på – James Halifax fra YouTube-kanalen Psychedelic Investor giver her en fremragende indflyvning til emnet (kanalen er sublim hvis man overvejer at investere i psykedelisk terapi (this is not financial advice)).


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Til sidst: Israel, Jordan & UAE

Illustration: Annelise Capossela/Axios

Et kort oplæg til en tankevækkende nyhed, som jeg håber I vil hjælpe med at fordøje i kommentarsporet nederst i web-versionen af nyhedsbrevet:

Sagen kort: Israel har underskrevet en futuristisk hensigtserklæring med Jordan og De Forenede Arabiske Emirater om at bruge fremtidsteknologier til at stille hinandens behov: Emiraterne bygger et stort solcelleanlæg i Jordan – for Israel – som til gengæld bygger et stort desalineringsanlæg hjemme i Israel, der konverterer havvand til drikkevand – for Jordan.

Det kan blive det største regionale samarbejde, som Israel nogensinde har indgået med sine nabolande, og det kommer groft sagt ned til, at Israel har brug for vedvarende energi for at nå sine klimamål, men mangler land til solcelleanlæg, mens Jordan har masser af land, men mangler vand.

Aftalen er mæglet af USA, men visionen for aftalen kommer oprindeligt fra NGO'en EcoPeace Middle East, der består af miljøaktivister fra Palæstina, Jordan og Israel. Aktivisterne kalder aftalen for en historisk win-win sejr for ud af boksen-tænkning, der kan komme hele regionen til gavn og reducere konflikt gennem gensidig afhængighed af vedvarende energi.

Mellemøsten er lidt en hård nyser at gøre sig klog på, men der er noget interessant her, som jeg ikke er stødt på før – og jeg ville elske at høre jeres mening!

–Hvis nogle har indsigt på området eller en mening om denne aftale, så smut ind på web-versionen af nyhedsbrevet og log på med din mailadresse, jeg har installeret et kommentarspor nederst i nyhedsbrevene.

Kæmpe kh
Denis


Det var det for denne gang – husk at dele nyhedsbrevet, fx på Facebook, LinkedIn eller Twitter – og skriv ind på [email protected], hvis du har tips til opløftende verdensudvikling. Tak!


Havnet her tilfældigt? Abonnér på #ActualNews nu :)

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.