Motion på pille, lovpligtig anerkendelse af B-mennesket og klimaretssager i Nepal og på Hawaii. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på fremtidens eldrevne Ferrarier, dæmninger i Europa og et komplet usensationelt batterianlæg i Texas.

Hjertelig velkommen til #AN 129
Denis

Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 75 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

-Og husk at række ud hvis du står og mangler research inden for basically hvilket som helst emne: Bioteknologi, fremtidens fødevarer, genbrugsplast eller mental health? Jeg har skrevet og talt om det meste i løbet af 129 nyhedsbreve og 120+ foredrag, og det jeg ikke ved endnu, det finder jeg! Rigtig god læselyst 🤓

Energi & klima

Når det utrolige bliver trivielt: Energiselskabet Vistra har opført det største batterianlæg i delstaten Texas' historie, helt uden nævneværdig interesse fra nævneværdige nyhedsmedier. Og hvad så? Anlægget har en kapacitet på 260 MW og er stort nok til at lagre elektricitet til 130.000 husstande. For bare to år siden havde det været det usammenligneligt største batterianlæg i verden – men udviklingen går så stærkt, at bedriften knapt får opmærksomhed i dag. Læs også: Et dugfriskt studie konkluderer, at for hver gang kapaciteten til sol- og vindenergi fordobles så falder prisen på udviklingen hhv. 24% og 15%.

Rekordstort antal dæmninger fjernet: Der blev fjernet et rekordstort antal dæmninger og overløb fra de europæiske floder i 2021: 239 i alt, på tværs af 17 lande. Og hvad så? Fritflydende floder er essentielle for fisks økosystemer, vandringsruter og yngleområder. De menneskeskabte forhindringer fjernes som led i EUs Biodiversitetsstrategi for 2030, hvor et af målene er at gøre mindst 25.000 km floder fritflydende igen. Læs også: Her er fem grunde til at dæmninger er dårlige for miljøet.

Østrigsk udfasning af fossile fyr: Det har være ulovligt at sælge kul- og oliefyr i Østrig siden 2020, men fra 2023 bliver det også ulovligt at reparere de eksisterende. Samme år bliver det ulovligt at installere gasfyr i nye ejendomme, netop fremskyndet af de østrigske politikere med to år fra 2025, og der er planlagt total udfasning af al kul- og olieopvarmning fra 2035. Regeringen dækker op mod 100% af udgiften til udskiftning af fyret, afhængigt af borgerens indkomst. Læs også: Den hollandske regering vil bandlyse installation af fossildrevne varmesystemer fra 2026 og gøre elektriske varmepumper obligatoriske.

Udfasning af kul er good business: Nye tal fra Den Internationale Valutafond konkluderer, at vi kan spare ca. $78 trillioner frem mod år 2100 ved at udfase kul hurtigst muligt. Hvorfor? Kul er fortsat den største klimaskurk i verden, ansvarlig for ca. 40% af den årlige globale CO2-udledning.


Climate justice

Træer trumfer lufthavn: Højesteretten i Nepal har efter pres fra klimaaktivister endegyldigt afvist regeringens planer om at bygge en ny international lufthavn. Lufthavnen skulle placeres 175 km syd for hovedstaden Kathmandu og opføres på bekostning af 2,4 millioner træer. Læs også: 13 lande med en naturlig tigerbestand forpligtede sig i 2010 til at fordoble bestanden inden 2022. Nepal er på nippet til at blive det første land, der når målet.

Unge mod transportstyrelse: 14 unge hawaiianere på mellem 9 og 18 år har lagt sag an mod den hawaiianske transportstyrelse, som de beskylder for at modarbejde Hawaiis mål om at blive CO2-neutralt i 2045. Læs også: Den walisiske regering besluttede i 2021 at indstille alle planer for fremtidige udvidelser af vejnettet i Wales. Penge sparet på opførsel af nye veje skal bruges på optimering af de eksisterende samt infrastruktur til bæredygtig transport.


Sundhed

Anerkendelse af B-mennesket: Californien har som den første delstat i USA vedtaget en lov, der foreskriver, at teenagere i udskoling og på gymnasier fra 1. juli 2022 tidligst må blive undervist fra kl 8:30. Og hvad så? En undersøgelse af amerikanske teenagere fra 2019 har vist, at kun 22% af dem får de anbefalede 8 timers nattesøvn – delvist grundet en biologisk tilstand med en 'forsinket' døgnrytme.  Læs også: Uddannelsesinstitutioner som allerede har rykket mødetiden frivilligt rapporterer om 34 minutters mere søvn til hver elev i gennemsnit ~ bedre fremmøde og højere karakterer.

Motion på pille: Motion er godt, men hvorfor egentlig? Et samarbejde mellem forskere fra adskillige universiteter har ført til opdagelsen af et specifikt molekyle i menneskekroppen som udløses under fysisk træning, og som hjælper med at regulere appetit og reducere overvægt. Forskerne håber, at opdagelsen på længere sigt kan føre til medicin som giver samme effekt som træning.

Pestens oprindelse: Det har taget 700 år, men nu har palæogentikere fra Max Planck-instituttets afdeling for evolutionsantropologi indsnævret Den sorte døds sandsynlige oprindelse: Ved at sekventere DNA fra en kirkegård i Kirgisistan har forskerne fundet frem til at smitten startede mellem to handelsfolk på oldtidens Silkevej i regionen Tian Shan, nutidens Kirgisistan. Bonusinfo: Den sorte død skyldtes byldepest og regnes for at være den dødeligste pandemi i menneskehedens historie. Op mod 200 millioner mennesker døde af den i 1300-tallet, hvor den peakede mellem 1347 og 1351.


Mobilitet

Innovation i Faaborg: Faaborg Havn kan bryste sig af verdens første arbejdsbåd, der sejler på hydrofoils og er 100% elektrisk. Det er fortsat udfordrende med elektrisk fremdrift grundet behovet for tunge batterier, men ved at sætte båden på hydrofoils er der meget lidt friktion mellem skrog og havoverfladen, hvilket fordobler bådens rækkevidde (tak for tippet til Jane Kvint).

Selvkørende sanering: Kinesiske WeRide har søsat en førerløs flåde på over 50 saneringskøretøjer, der skal desinficere og rengøre offentlige veje i millionbyen Guangzhou i et pilotforsøg på niveau 4-autonomi. Køretøjerne er eldrevne og har hverken rat, pedaler eller førerhus.

Fremtidens Ferrari: Ferrari har været sløve ud af starthullerne men fremlagde ved seneste investormøde planer om at elektrificere op mod 80% af sin portefølje inden 2030. Første eldrevne Ferrari rammer efter planen vejene i 2025. Læs også: Der blev solgt flere fuldelektriske Porsche Taycan i 2021, end der blev solgt af den mest producerede Porsche-model gennem tiderne – den legendariske Porsche 911 – som der i 2021 ellers blev solgt flest af i modellens 59-årige historie.


The Ukraine migraine

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116. Dette afsnit byder på observationer, både opløftende og nedslående, der tydeliggør krigens tidsspecifikke natur og kommende konsekvenser.

Rekordsalg af fredspris: Den russiske journalist og modtager af Nobels fredspris Dmitry Muratov har bortauktioneret sin medalje for en rekordsum på $130,5 millioner. Beløbet donerer han ubeskåret til UNICEFs arbejde med ukrainske flygtningebørn.

Bonusinfo: Dmitry Muratov vandt prisen i oktober 2021 sammen med sin filippinske kollega Maria Ressa for at fremme ytringsfriheden i deres respektive lande. Muratov arbejder til dagligt på den uafhængige russiske avis Novaya Gazeta der blev lukket ned i marts 2022. På spørgsmålet om hvorfor Muratov valgte netop UNICEF svarede han: “It’s critical to us that that organisation does not belong to any government. It can work above government. There are no borders for it.”

Ekstra bonusinfo: Selve medaljen består af 23 karat guld, vejer 175 gram og er ca. $10.000 værd i rent guld. Den tidligere rekord for bortauktioneret Nobelpris stammer fra 2014: Her indbragte molekylærbiolog James Watsons medalje $4.76 millioner. Han havde vundet den for opdagelsen af DNAs struktur.


Til sidst: Ørkenplastik

Genbrugt plastik fra Sahrawi-flygtningelejren i Tindouf, Algeriet

Vidste du at Sahara-ørkenen med et areal på 9.200.000 km² er ca. lige så stor som hele USA?

Vidste du at Sahara-ørkenen består af 70% grus og kun 30% sand?

Vidste du at der sammenlagt er ca. 90 oaser og 20 (saltvands)søer spredt ud over ørkenens areal?

Og vidste du, at Sahara er lige så plaget af plastikaffald som så mange andre natursteder i vores verden?

-Det er grunden til at NGO'en Precious Plastic har slået sig ned i en flygtningelejr for Sahrawi-folket i Tindouf, Algeriet, hvor omkring 100.000 mennesker er fordrevet til fra årtierlange konflikter i Vestafrika.

Her findes ingen lossepladser så alt skrald afbrændes, og det der ikke brænder, svæver videre ud i ørkenen. Men i november 2021 installerede Precious Plastic et genbrugsanlæg i lejren og begyndte at uddanne indbyggerne i cirkulær økonomi og metoder til sortering og genbrug af affald.

Bare et halvt år senere bearbejdes der 180 kg plastikaffald dagligt(!). Det gamle plastik får nyt liv og forvandles til nye produkter, som er med til at reducere arbejdsløshed og forhindre en masse skrald i at forurene Sahara-ørkenen.

Se en video om projektet her – og tjek mit skriv om opsamling af plastik i Stillehavet nederst i #AN 124, hvis du ikke allerede har.

Tusind tak fordi du læser med og kæmpe kh
Denis

Endnu en venlig reminder om at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør vitterligt en forskel. Tak :)

-Og overvej at booke mig til et foredrag: Jeg har et gigantisk bagkatalog af information og viden fra 129 nyhedsbreve til at skræddersy det perfekte inspirationsoplæg for dit publikum! Book her.

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.