Psilocybin mod anoreksi, et historisk detaljeret indblik i kvindekroppen og en kuffert der kan forvandle havvand til drikkevand. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på den største flydende solfarm i Europa, hvalrosser i Svalbard og nyeste forskning inden for fæcestransplantation.

Hjertelig velkommen til #AN 124
Denis

(#ActualNews skipper næste uge, og udkommer igen fredag den 27. maj.)

Stor tak til Sara Dencker og ugens annoncør Float Studio, der tilbyder deliciously futuristisk afstressning i hjertet af København og Aarhus. Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.

-Har du en virksomhed, der laver noget godt og nyttigt, og vil du også annoncere i #ActualNews til en fornuftig pris? Så skriv til [email protected]. Nyhedsbrevet læses pt af 1023 på mail og 388 på LinkedIn.

Flydende sol i Europa: Portugal er klar med Europas største flydende solfarm. Den er placeret ovenpå vandreservoiret Alqueva, og består af 12.000 solpaneler der vil generere strøm til ca. 1500 husstande. Læs også: Som beskrevet i #AN 118 søsatte Sydkorea for nylig en flydende solfarm, der med sine 92.000 solpaneler forklejner den portugisiske pendant, mens Thailand sidste år åbnede den største flydende solfarm i verden – den består af hele 144.000 solpaneler.

Coop udvider klimamål: Som den første dagligvarevirksomhed fik Coop sidste år godkendt sin klimahandlingsplan af det internationale Science Based Targets initiative (SBTi). Det er altså dokumenteret, at Coops klimamål lever op til Paris-aftalen – og nu har Coop krævet at de 50 største af virksomhedens fødevareleverandører, der hver især leverer for mindst 100 millioner kroner årligt, også tilslutter sig SBTi senest i 2025 (tak for tippet til Knud Anker Iversen). Bonusinfo: Coop (SuperBrugsen, Kvickly, Dagli´Brugsen, Coop 365discount, Fakta, Irma og Coop.dk MAD) har angiveligt reduceret klimabelastningen fra egen drift med 37% på tre år, og forventer, at alle butikker bliver fossilfrie i 2023.

Filterfri desalinering af havvand: Forskere ved Massachusetts Institute of Technology har udviklet et innovativt mobilt device på størrelse med en kuffert der kan konvertere havvand til drikkevand. Maskinen vejer 10 kg, bruger mindre strøm end en smartphone, og så bruger den elektricitet i stedet for filtre til at fjerne saltmolekyler, bakterier og virusser.


Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.

Natur & miljø

Streng straf til skovkrænker: Madras Højesteret i den indiske stat Tamil Nadu har som den tredje ret i Indien tildelt borgerrettigheder til natur og dømt et menneske for at have forbrudt sig imod den – i dette tilfælde har en embedsmand mistet en del af sin pension og blevet suspenderet et halvt år for at have forbrudt sig mod et stykke beskyttet skov. Læs også: Bevægelsen omkring environmental personhood er forfriskende, meningsfuld og vildt spændende – sidst du kunne læse om det her var i #AN 121, hvor jeg skrev om hvordan søen Mary Jane i Florida har lagt sag an mod private ejendomsudviklere der vil forvandle et vådområde til boliger, indkøbscentre og kontorbygninger.

Norsk hvalros slår tilbage: Den majestætiske hvalros på Svalbard var tæt på total udryddelse i 1952 efter mere end 300 års elfenbensjagt på dens karakteristiske stødtænder. Seneste tælling af dem viser, at hvalrosbestanden nu er oppe på flere end 5000 takket være et jagtforbud.

Brune bjørne i Pyrenæerne: Et avlsprogram i de spansk-franske Pyrenæer der startede i 1996 har medført at der nu er flere brune bjørne i området end der har været i over 100 år. Læs også: En brun bjørn blev i 2020 spottet i Nordspanien for første gang i over 150 år.

Vildblomst genopstået: Alverdens biologer troede at den sydamerikanske vildblomst Gasteranthus extinctus for længst var uddød, men 40 år efter den sidst blev set er den pludselig genopdaget i Ecuador.


Sundhed

Fæcestransplantation: Forskere ved Quadram Institute og University of East Anglia har bevist, at transplantation af fæces i mus genopretter aldring i tarm, øjne og hjerne. What!? Jeps... fæcestransplantation er et dybt fascinerende forskningsfelt, der undersøger den bakterielle sammensætning i tyktarmen – aka. mikrobiomet aka. tarmflora i folkemunde – og hvordan transplantation af denne fra en rask person til en syg kan behandle en lang række lidelser. Læs også: Danske forskere har bevist at Parkinsons kan starte i tarmen og rejse op til hjernen derfra, mens forskere i USA er lykkedes med at bruge fæcestransplantation til at reducere autisme.

Kvinder er bare små mænd: Sådan har den lægefaglige antagelse været i århundreder, lyder det til, da man har brugt mandens anatomi som afsæt til at forstå kvindekroppen. Men nu – i 2022 – får medicinstuderende for første gang adgang til en udførligt detaljeret 3D-model af den kvindelige anatomi, der stik imod historisk forventning er... sin helt egen (tak for tippet til Esther Nielsen). Se også: BBC bringer en kort video om modellen her. Læs også: Den anatomiske fejlslutning har været så grel så længe, at kvinder bliver fejldiagnosticeret langt oftere end mænd.

Psilocybin mod anoreksi: Det psykedeliske biotechselskab Compass Pathways har gennemført et præklinisk studie med en gruppe på 10 anorektikere. Efter én session med psilocybin-assisteret samtaleterapi oplevede 40% af gruppen en 'signifikant reduktion' i deres spiseforstyrrelse tre måneder efter sessionen. Læs også: Jeg skrev om psykedelisk terapi nederst i #AN 93 – og jeg holder foredrag om emnet gennem YouandX.


Brug DETTE link for særlig #AN-rabat på dit første float.

The Ukraine migraine

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine. Dette afsnit byder på observationer, både opløftende og nedslående, der tydeliggør krigens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

Den første domino: Der er ifølge FN 107 lande i verden, der som følge af krigen i Ukraine er kritisk skrøbelige over for enten stigende fødevarepriser, stigende energipriser eller generel økonomisk ustabilitet. 69 af disse lande er kritisk skrøbelige over for alle tre faktorer, og Sri Lanka lader til at være første land der er bukket under for presset – men næppe det sidste.

Russisk NATO-grænse: Den finske befolknings tilslutning til NATO-medlemskab har ligget på mellem 20 og 30% siden 1990'erne – i slutningen af februar 2022 steg den til 53%, i marts lå den på 60% og her i maj har den sneget sig op på hele 76%. Og hvad så? Hvis Finland kommer med vil Ruslands direkte grænser til et NATO-land stige fra ca 1200 km til ca 2500 km. Perspektiv: Invasionen af Ukraine er ene og alene Ruslands beslutning og ansvar – men der er en geopolitisk kausalitet, som ikke italesættes tilstrækkeligt: En kort gennemgang af NATOs historie fra mine kollegaer i Breaking Points her.


Til sidst: Et hav af plastik

Da Boyan Slat som 16-årig snorklede på en ferie med sine forældre så han noget gennem dykkerbrillerne, som han aldrig før havde set: Et hav af plastik.

Der var ganske enkelt mere skrald i den græske vandkant, end der var fisk, og det fik tankerne i gang hos den unge hollænder.

Tankerne mundede ud i en TEDx året efter, og året efter igen blev det til en hel iværksætterrejse, der forhåbentlig vil komme os allesammen til gavn: The Ocean Cleanup blev grundlagt i 2013 og er sidenhen blevet et af verdens mest ambitiøse forsøg på at rydde verdenshavene for menneskeskabt affald.

Jeg har fulgt projektet i en årrække nu, og når det pludselig dukker op på radaren efter længere tids fravær, kommer det altid lidt bag på mig, at de stadig er i gang.

Men det er de – de er totalt i gang: Boyan Slat prøver med sit store team og mange samarbejdspartnere, heriblandt Mærsk, at opsamle affald der cirkulerer rundt i Stillehavet, og i 2019 introducerede de Interceptoren der skal forhindre plastik i at nå verdenshavene til at begynde med.

Ovenstående video er en status på Interceptoren anno 2022, og her kan du se et andet friskt klip med deres 23. opsamlingsindsats i Stillehavet, der indbragte 6820 kg skrald.

Ocean Cleanup er en glædelig påmindelse om, at der findes mennesker her i verden – rigtig, rigtig mange mennesker – der hver dag, og langt fra mediernes søgelys, bidrager til at løse de uendelige problemer, vi sammen står over for.

Tak fordi du læser med – og tak fordi du garanteret er blandt disse mennesker, der på din helt egen måde bidrager til at gøre verden til et bedre sted 💚

Kæmpe kh
Denis

-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 65 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.