Klimavenlig HIV-behandling. Du hørte det først her 💜 Det er blandt emnerne i halvårets første nyhedsbrev – hvor du også kan blive klogere på verdens første lov der forbyder politikere at lyve, et provsti i Østjylland der søger klimafrelse, duften af Julius Cæsar og ikke mindst affaldshåndtering på Mount Everest!

Hjertelig velkommen til #AN 162
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 145 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Stor sejr i højesteret: Storbritanniens højesteret har afsagt en skelsættende dom, der kræver at tilladelser til nye oliefelter skal medregne den fulde miljøpåvirkning af fremtidig udvinding – dvs. inkludere den samlede udledning fra leverandører og fremtidige forbrugere, og ikke bare egen operation som hidtil. Og hvad så? Klimaaktivister ser det som en vigtig sejr der forventes at skabe global præcedens, fx i forbindelse med den nye tilladelse til Hejrefeltet. Energistyrelsens tilladelse var nemlig baseret på en ansøgning der ignorerer den fremtidige udledning ved afbrænding af olien. Læs også: Byretten i Oslo har givet to miljøorganisationer fuldt medhold i en lignende sag, hvor den norske stat gav tilladelse til at udvikle tre nye oliefelter uden at medregne fremtidig udledning i godkendelsen. 

Vedvarende rekord i Tyskland: Tyskland har opnået en ny rekord for vedvarende energi i første halvdel af 2024, hvor 58% af landets elforbrug har bestået af rene energikilder. Konkret: 24% af energien kom fra landbaseret vindkraft, 14% fra solenergi, 9% fra biomasse (omstridt kilde), 5% fra vandkraft, 5% fra offshore vindkraft og 1% fra kommunalt restaffald. Og hvad så? Tyskland er verdens tredjestørste økonomi og landet har formået at halvere sin udledning fra elforbrug på bare otte år – sandsynligvis hjulpet godt på vej af et vedvarende vink med en grøn vognstang fra den tyske højesteret.

Frelse i Favrskov: Favrskov Provsti i Østjylland har øremærket 20 millioner kroner til 100 klimaprojekter på tværs af provstiets 36 kirker og 14 præstegårde. Og hvad så? Projekterne spænder fra simple LED-udskiftninger til omfattende renoveringer af fredede bygninger og en mærkningsordning for komposterbare blomsterbuketter. Målet er at reducere CO2-udledningen med 70% frem mod 2030 og initiativet tjener som en vigtig inspiration til den danske folkekirke, der er den tredjestørste jordbesidder i Danmark. Læs også: For nogle er det slet ikke nok med det bæredygtige liv – de ønsker også bæredygtige måder at forlade verden på. Jeg skrev lidt om green death tech nederst i #AN 128.


Sundhed

Klimavenlig HIV-behandling: Vildt interessant nyhed her i overgangen fra klima til sundhed med historien om verdens førende HIV-medicin, Dolutegravir. Præparatet blev introduceret i 2017 og er medicinsk overlegent i forhold til forgængeren Efavirenz. Men ifølge et nyt studie fra Unitaid er præparatet også langt mindre klimabelastende. Hvorfor? Efavirenz har en mere kompleks kemi med højere kemikalieforbrug og mere energikrævende processer, både under produktion og ved senere bortskaffelse. Og hvad så? Med 24 millioner daglige brugere svarer den samlede klimabesparelse til 26 millioner tons CO2 over en 10-årig periode! Studiet understreger potentialet for at reducere klimaaftryk i sundhedssektoren – og blæser dørene op for en ny produktkategori af 'klimasmarte medikamenter'.

Forlænget sund levetid: Et internationalt forskerhold har opdaget at man kan forlænge den sunde levetid hos mus med næsten 25% ved at deaktivere proteinet IL-11. Behandlingen reducerede dødsfald fra kræft og sygdomme forbundet med aldring, fx fibrose og kronisk inflammation. Og hvad så? De behandlede mus levede ikke bare længere end de ubehandlede – de var sunde og aktive i deres forlængede levetid. Forskerne mener, at disse fund potentielt kan have lignende effekter hos mennesker.


Mobilitet

Affaldshåndtering på Everest: Myndighederne ved Mount Everest har indgået en aftale med Kinas største droneproducent, DJI, om at befri bjergtoppen for dens menneskeskabte bjerge af skrald. Hvorfor? At bestige verdens højeste bjerg i 2024 er blevet et halvvulgært tilløbsstykke med op mod 900 mennesker årligt der nærmest står i kø. Og mennesker har det med at forurene; også på Mount Everest. Sherpa-folket gør deres bedste, men det er en dødsensfarlig tjans – og dronerne kan fjerne lige så meget skrald på en time som det tager 14 mennesker et kvart døgn (234 kg). Læs også: Elbilssalget boomer i Nepal, fordi regeringen har sat sig for at sænke luftforeningen i landet.

Brugtvognshåndtering i USA: Brugte elbiler i USA er langt om længe blevet billigere end tilsvarende brugte benzinbiler. Hvor en gennemsnitlig elbil kostede $56.000 i 2022, er prisen i 2024 kommet ned på $32,000. Og hvad så? Prisudviklingen giver flere købere adgang til elbilsmarkedet og udviklingen forventes at accelerere landets overgang til elektrisk transport. Læs også: Det amerikanske bilmarked har også nået en anden milepæl, nemlig hvor prisen på en gennemsnitlig (langtrækkende) elbil for første gang nogensinde er faldet til under prisen på en gennemsnitlig fossilbil.


Samfund

Lov mod løgn: Den walisiske regering har forpligtet sig til at implementere verdens første generelle lov der forbyder politikere at lyve. Den tager vi lige én gang til: Der findes en regering her i verden som nu vil gøre det ulovligt for politikere at lyve! What 🤯 Hvor er det bare... visionært! Hvor er det bare... oplagt, åbenlyst og about time! Konkret: Loven vil 'diskvalificere' politikere der findes skyldige i bevidst bedrag gennem en uafhængig juridisk proces, og den skal være indført inden det næste valg i 2026. Lyt også: Hvis politisk dysfunktionalitet interesserer eller irriterer dig så lyt absolut til afsnittet om fremtidens demokrati i vores serie 2049 på Third Ear.


Valgstatus

Dette afsnit er inspireret af mine kollegaer i The Progress Network. I år er nemlig det største valgår i menneskehedens historie, med ca. 4,2 milliarder mennesker på tværs af 78 lande der skal til stemmeurnerne. Lynvalget i Frankrig føjede et land og ca. 68 millioner flere mennesker til listen.

Men valgåret er præget af skræmmebilleder med fokus på en frygtindgydende højredrejning. Så hvordan går det med ekstremismens indtog?

Du kan læse en valgstatus på EU, Indien, Mexico og Taiwan i #AN 160; her en lille siden sidst:

England: Labour har fået en jordskredssejr og er på sit højeste siden 1997. Det nye kabinet har færre medlemmer uddannet på privatskoler end nogensinde før og det højeste antal kvindelige ministre. Herudover har regeringspartiet nu flere LGBTQ+-medlemmer end noget parlament i verden.

Frankrig: Le Pen alle vegne – frygtindgydende forudsigelser om radikal og lammende højredrejning efter Macron udskrev lynvalg. Men højredrejningen udeblev. Til gengæld kom sofakartoflerne på banen: Der var den højeste valgdeltagelse i Frankrig i over 40 år.

OBS ❗️ For mig handler det ikke om at bagatellisere eller sige at det ene er bedre end det andet. Min pointe er bare denne: Forvent at mediernes fokus rettes mod de mest negative aspekter af valgene op til, uden der nogensinde bliver fulgt op på de positive efter.

-Og bare husk på at tilbagegang generelt er lige så lidt garanteret som fremskridt: 2024 bliver både værre og meget bedre end 2023, for 2023 var både frygtelig og fantastisk. Ske, hvad der måske.


Wild science

Liv på Mars: Mars-roveren Perseverance har fundet en opsigtsvækkende leopardprikket sten, der er det mest lovende tegn nogensinde på, at der engang har været biologisk liv på Mars. Stenen indeholder en unik kombination af elementer, der indikerer tidligere tilstedeværelse af mikroorganismer (tak for tippet til Søren Bonke). Bonusinfo: For at undersøge Mars’ overflade for biosignaturer bruger Perseverance et avanceret røntgenspektrometer udviklet af Danmarks Tekniske Universitet. Læs også: Nogenlunde samtidigt har andre forskere offentliggjort beviser på flydende vand under Mars' overflade. Perspektiv: Liv i rummet er et deliciously radikalt emne, som jeg følger med enorm nysgerrighed. Hvis du er gået glip af mine skriv om udviklingen inden for UFO-fænomenet foreslår jeg at du starter med at læse nederst i #AN 142. Somethin's cookin'...


Til sidst: Duft af Cæsar

Foto: Denis Rivin, Midjourney

Vi slutter af mere jordnært, og dog så deliciously spacy: En arkæolog og en parfumedesigner har nemlig genskabt noget så flygtigt som Julius Cæsars duft.

De gamle romere elskede at smukkesere sig og parfumer var vidt udbredt i befolkningen. Blandt de mest populære dufte var Rhodium – en blanding af rosenolie og gladiatorsved.

Men Cæsar fik selvfølgelig designet sin helt egen duft; en der i højere grad repræsenterede hans status og rejseaktivitet. Den hed Telinum og bestod af rose, citrus, oud og rav samt sjældne ingredienser som iris og cistusrose.

Og hvad så? Jamen... ud over det faktum at Telinum kommer i handelen senere i år i både Tyrkiet, Frankrig og Italien..... så er jeg personligt bare lidt af en sucker for brug af moderne teknologi til at få ny og udvidet indsigt i fortiden.

Det minder mig om dengang et forskerhold i Leeds CT-skannede en mumie og 3D-printede dens vokaltragt for at genskabe personens stemme, 3000 år efter at mumificeringen fandt sted.

Det skete i 2020, men jeg tænker stadig over det, for hvor er det bare... fortryllende at kunne genskabe noget af et menneskes væsen 3000 år efter dets død (ikke at den lyd de har genskabt er sååå interessant igen).

-Tjek evt mine skriv om den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid i #AN 50 og delvist opdigtet virkelighed nederst i #AN 34.

Og hvis duft interesserer dig, så tjek evt også denne sympatiske insta-konto jeg er faldet over: Duftnoter.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.