
Foie gras uden tvangsfodring, en pacemaker så lille at den kan være i en kanyle og udfasning af kulkraft fire år tidligere end nogen troede muligt. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på den grønneste delstat i USA, et newzealandsk bjerg der har fået borgerrettigheder og til sidst psykopati – nærmere betegnet psykopati blandt topledere.
Hjertelig velkommen til #AN 179
Denis

OBS!
#ActualNews udkommer uregelmæssigt, men helhjertet. Det er et gratis nyhedsbrev og alle 3000 abonnenter får det samme gode produkt.
-Men hvis du bliver klogere, gladere eller mere håbefuld af de positive perspektiver, så husk at fortælle nyhederne videre – og overvej at støtte hvis du kan: Bare en skærv pr. udgivelse gør en stor forskel.
Du kan også støtte med et engangsbeløb lige nu og her, hvis humøret er med dig :)
Af hjertet TAK til de 181 af jer der allerede støtter – I er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse.

Energi & klima
Kulkollaps i Finland: Det sidste aktive kulkraftværk er lukket i Finland – og det er sket fire år tidligere end man troede muligt (tak for tippet til Märtha Rehnberg). Konkret: Lukningen af kraftværket reducerer øjeblikkeligt Finlands CO2-udleding med 5%, og den sker bl.a. takket været en fordobling af vindkraft i landet siden 2020: Ren grøn strøm fra vindmøller udgør nu en fjerdedel af landets energi. Perspektiv: Udfasningen af kulkraft har ikke bare reduceret Finlands udledning, men også sænket elprisen for forbrugerne og styrket landets nationale sikkerhed. Den globale grønne omstilling sker ikke bare af rendyrket kærlighed til kloden, men fordi fossile brændsler har spillet definitivt fallit.
LNG-forbrug falder: Apropos fossil fallit – Europas import af flydende naturgas (LNG) faldt med 19% i 2023, og det samlede gasforbrug i EU er nu på det laveste niveau i 11 år. Og hvad så? Flydende naturgas er ca. 30% mere klimabelastende end naturgas er i forvejen. Dette fald i forbrug er godt for klimaet – og det vidner om en strukturel ændring og ikke en midlertidig reaktion på invasionen af Ukraine i 2022. Perspektiv: 1) Solenergi overhalede for første gang nogensinde kulkraft i Europa i 2024, 2) energi fra vind og sol har sparet Europa for €59 milliarder siden 2019, som ellers ville være blevet brugt på import af fossile brændsler, 3) den samlede CO2-udledning fra strømproduktion i Europa faldt 13% i 2024, mens CO2-udledningen fra strøm i dag er 59% lavere end den var i 1990. Vi er på rette vej!
Samme tendens i USA: Det er ikke kun i Europa at gasforbruget falder – i Californien er det faldet med 28% siden nytår, samtidig med at delstatens solenergi er steget med 33% og batterikapacitet til at holde på den grønne strøm er vokset med 78%. Perspektiv: Californien er den mest folkerige delstat i USA med 39 millioner indbyggere – og søndag den 16. februar fik hele delstaten lige i underkanten af 100% strøm udelukkende fra solenergi; altså midt om vinteren hvor solenergi jo rygtes at være ubrugeligt. Dette var utænkeligt for få år siden, men er nu ved at blive rutine takket være de massive investeringer i industrielle batterier, der muliggør energiforsyning selv i mørke timer, hvor man tidligere var afhængig af gas.
Den grønneste delstat: Og nu vi taler grønne delstater – så har Texas ry for at være alt andet. Men ifølge nyeste tal har den ærkerepublikanske oliestat forvandlet sig til amerikansk mester i vedvarende energi med nu knapt dobbelt så meget grøn strøm som den demokratiske superstræber Californien. Hvorfor? Kort sagt fordi vedvarende energi giver bedre økonomisk mening end fossile brændsler – og fordi Texas har et unikt elnet, hvor private kraftværker konkurrerer direkte på prisen. Læs også: Verdens største industrielle batterianlæg der udelukkende er opbygget af brugte batterier fra elbiler, er åbnet sidste år i Texas.
Natur & miljø
Borgerret til bjerg: Regeringen i New Zealand har vedtaget en lov der giver bjerget Taranaki Maunga (tidligere Mount Egmont) juridisk personstatus. Det betyder at bjerget nu retsligt anses som en levende enhed med egne rettigheder: Skade på bjerget kan nu retsforfølges, præcis som hvis der blev gjort skade på et menneske. Perspektiv: Loven skriver sig ind i en global bevægelse omkring environmental personhood. Det er early days for bevægelsen, men den markerer et muligt paradigmeskift, hvad angår det moderne menneskes relation til naturen. Læs også: Spanien blev i 2022 det første land i Europa til at tildele natur juridisk særstatus, da saltvandslagunen Mar Menor fik rettigheder.
Tvangsfodringsfri foie gras: Forskere ved Max Planck Instituttet har udviklet en banebrydende metode til at producere foie gras uden systematisk mishandling af gæs og ænder (tak for tippet til Iara de Castro). Hvordan? Den innovative proces bruger enzymer til at omdanne almindelig fedt og lever til foie gras med samme tekstur og smag som den traditionelle. Og hvad så? Foie gras har i århundreder været fremstillet ved tvangsfodring af gæs og ænder; delikatessen er i sin enkelthed industriel tortur på glas. Den nye bioteknologiske metode tilbyder et etisk overlegent alternativ.
Sejr i Po-deltaet: Verdensnaturfonden og Greenpeace har vundet en vigtig retssag der stopper planlagte gasboringer i Po-deltaet, som er et af Middelhavets mest biodiverse vådområder. Den italienske domstol fastslog at staten både brød EU-lovgivning og egne love ved at godkende projektet uden tilstrækkelig miljøvurdering. Konkret: Po-deltaet, der er beliggende syd for Venedig, er et UNESCO-beskyttet naturområde med over 350 fuglearter og 1000 plantearter.
Cute fætter nyder fremgang: Bestanden af stribede pungmyreslugere i nationalparken Dryandra Woodlands i det vestlige Australien er steget med 400% siden 2018; fra beskedne fem individer til nu 25. Lyt også: Den stribede pungmyresluger, også kendt som numbat, er endnu en dyreart som jeg aldrig nogensinde har hørt om før nu – præcis som det var tilfældet med den ekstremt bedårende og/eller morsomt-udseende saigaantilope, som Anders Morgenthaler og jeg hyggede os med i afsnit 6 af Okay! Hør Her!
Sundhed
En verdensbefolkning i bedring: De helt store fremskridt for menneskeheden sker over tid, hvorfor de let ryger gennem sprækkerne i mediernes overskrifter. Men organisationer som UNICEF er på sagen, altid – og her er fem store ting der går rigtig godt: 1) Børnedødeligheden for børn under 5 år er faldet med 60% siden 1990, 2) 2,1 milliarder flere mennesker har fået adgang til rent drikkevand på 20 år, 3) 23 millioner flere unge kvinder gennemfører gymnasiet hvert år sammenlignet med for bare 10 år siden, 4) 68 millioner børneægteskaber er afværget siden år 2000 og 5) 2,5 milliarder flere mennesker har fået adgang til ordentlige toiletter på 25 år. Det har bidraget til at dødsfald relateret til diarré er faldet med 60%.
Mikroskopisk pacemaker: Forskere ved Northwestern University har udviklet en midlertidig pacemaker så mikroskopisk at den kan sprøjtes direkte ind i kroppen gennem en kanyle. What? Jep, teknologien er tiltænkt nyfødte med medfødte hjertefejl – og den er mindre end et riskorn. Hvor traditionelle midlertidige pacemakere typisk kræver ledninger der stikker ud gennem patientens bryst, og som skal fjernes kirurgisk med risiko for komplikationer, bruger denne et ekstremt innovativt batterisystem, og styres af en lille trådløs enhed på patientens bryst. Bonusinfo: Vidste du at Neil Armstrong døde af komplikationer efter fjernelse af en midlertidig pacemaker? Hvis han havde levet i dag (og var en baby) kunne det måske have været undgået.
Lugt- og smagssans gendannet: Kirurger ved University College London har udviklet en banebrydende teknik til at gendanne lugt- og smagssans hos patienter med senfølger af COVID ved at øge mængden af duftstoffer der når næsens øverste del. Og hvad så? Ca. 6% af alle COVID-19 patienter udvikler langvarige eftervirkninger, hvoraf tab af lugte- og smagssans er blandt de mest generende. Den nye teknik giver håb for millioner af mennesker verden over.
Wild science
Værktøj ældre end ældgammel: Så sker det igen – en ny arkæologisk opdagelse har rykket tidslinjen for vores præhistoriske oprindelse; denne gang med mere end en million år: Arkæologer i Tanzania har opdaget 27 værktøjer lavet af knogler fra bl.a. flodheste og elefanter, der er hele 1,5 millioner år gamle. Perspektiv: Mens stenværktøjer har været kendt fra så tidligt som 3,3 millioner år siden, har knogleværktøjer generelt ikke været dateret længere tilbage end 400.000-250.000 år. Og hvad så? Jeg elsker de her løbende opdagelser og ser fortidsfund som en væsentlig del af vores rejse mod fremtiden. Hvis du også er nysgerrig på emnet så tjek mit skriv om vores fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid i #AN 50 – eller tjek nyheden om de forkullede papyrusruller i #AN 147.
Sorte og hvide huller: Forskere ved University of Sheffield har fremsat en vild teori om at sorte huller kan transformere sig til hvide huller, der fungerer i modsat retning ved at udstøde materie, energi og tid(!) tilbage i universet. Bonusinfo: Smuk dansk formel: Den purunge danske stjerneforsker Albert Sneppen har udviklet en præcis matematisk formulering der løser en 40 år gammel gåde om hvordan lys reflekteres tæt på sorte huller. "Jeg har beskæftiget mig med fysik og astronomi siden 1995, og jeg kan ikke umiddelbart mindes noget tilsvarende", udtaler lektor og seniorforsker Thomas R. Greve om bedriften.

Mere af det gode
Jeg får desværre ikke altid læst #ActualNews, men det er det eneste nyhedsbrev jeg ALTID gemmer!
-Sådan lyder det fra mange læsere, og jeg tager det som et kæmpe kompliment! Heldigvis fås de positive perspektiver på flere måder, hvis læsetiden er knap – fx på farten eller til dit næste arrangement:
Lyt: 1) Podcasten Okay! Hør Her!, hvor jeg giver Anders Morgenthaler positivt brændsel så han ikke brænder ud, og 2) podcasten 2049 fra Third Ear hvor vi tager på fremtidsrejser med aktivister, ildsjæle og klimaforskere.
Oplev: Jeg har holdt 190 foredrag for alt mellem 0 og 1500 mennesker, senest for et skarpt fredagsakademi hos &Co. Hvis dit arrangement også har brug for kritisk optimisme – så ræk ud!

Til sidst: Maskemagt

Når jeg havner til et trægt middagsselskab, eller hvis jeg lige skal ryste posen til et foredrag, så kan jeg godt lide at kaste mit yndlings-funfact ind i mixet:
-Vidste du at psykopati er op mod 25 gange mere udbredt blandt politikere og erhvervsledere end blandt den brede befolkning?
Det lærte jeg da den amerikanske politolog Brian Klaas delte sin forskning i et interview i Deadline forleden år.
Det er et bedrøveligt funfact, men samtidigt også opløftende synes jeg, for det bekræfter noget mange ænser, men selv har svært ved at sætte ord på.
Ifølge forskerne er den såkaldte mørke triade, bestående af psykopati, narcissisme og machiavellisme, særligt forekommende blandt topledere, fordi det er dem der virkelig vil magten, der primært søger den – og kommer til den.
De fleste andre vil hellere hygge med venner og familie, og egentlig bare helst være i fred.
Men det er netop dém, samfundet virkelig har brug for, argumenterer Klaas, da ledere som slet ikke ønsker at være ledere ofte er de bedste ledere. Touché.
Selvfølgelig er virkeligheden mere nuanceret, men pointen er klar, og forskningen åbner for nye metoder til at identificere og fremme sundere ledelsesformer. Fx regenerativ ledelse.
Se interviewet og tjek artiklen – det sætter vores tumultariske tid i perspektiv og gnist til enhver samtale!
Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.
Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!
TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur.
TAK til Freja Sif Fjeldberg Sørensen for løbende hjælp.
-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.
Kæmpe kh
Denis