En bakterie så stor at du kan se den med det blotte øje, forbud mod engangsplast i Indien og et jordnært eksperiment med futuristisk V2G-teknologi. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på fiskebørnehaver i København, Dark Sky-udmærkelsen og til sidst et køligt svirp med halen, der binder sløjfe på halvårets sæson.

#ActualNews holder ferie og tænkepause indtil september, hvor nyhedsbrevet forhåbentlig vender stærkt tilbage med friske fremtidsplaner og fornyet energi – måske endda... på engelsk! We'll see ;)

God sommer til alle og hjertelig velkommen til #AN 130
Denis

Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 76 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

Aftale om dansk CO2-afgift: Der er kommet en ny politisk aftale om en grøn skattereform i Danmark, og det er godt! Men det kan være møjsommeligt og tricky at skelne mellem gloriepudsning, lobbyisme og oprigtig ambition – så her er den umiddelbare reaktion fra rigets mest krævende og knotne klimaknutte. Læs også: CO2-afgift burde være en komplet no-brainer på lige fod med andre statslige tilskyndelser til selvtugt. Selv den totalt apolitiske pave har forkyndt CO2-afgift i årevis.

Historisk sejr for klima: EUs Ministerråd har tilsluttet sig EU-Kommissionen og EU-Parlamentet i ønsket om et europæisk forbud mod salg af nye fossile person- og varebiler fra 2035, hvilket officielt gør forbuddet til en realitet. Rådet for Grøn Omstilling kalder beslutningen for en "historisk sejr for klimaet." Kontekst: Den fossile vejtransport står i dag for 15% af EUs klimabelastning.

Dobbelt op på planlagt vind: Den britiske brancheorganisation for vind-, bølge- og tidevandsindustri i Storbritannien, RenewableUK, vurderer, at mængden af planlagt vindkraft i verden er steget fra 429 GW til 846 GW på bare de 12 seneste måneder.

Solar skin: Australien får i 2023 sin første bygning der er beklædt med arkitektonisk 'solar skin', et begreb i byggebranchen der refererer til solcellebeklædning. Med facadens 1182 integrerede solpaneler og de supplerende paneler på taget bliver bygningen stort set selvforsynende. Læs også: Google er ved at slå dørene op til selskabets nye hovedkontor, tegnet af danske BIG og beklædt med 'dragonscale solar skin' – 90.000 solcelletegl med inspiration fra reptiler. Teglene vil forsyne bygningen med 40% af dens strømforbrug.


Natur & miljø

Forbud mod engangsplast i Indien: Loven har været længe undervejs, men har 1. juli 2022 forbyder Indien salg og brug af 20 typer engangsplast. Og hvad så? Hvis de formår at håndhæve loven bare nogenlunde får det åbenlyst positiv effekt på forurening, at verdens næstmest folkerige land med 1,3 milliarder indbyggere udfaser engangsplast (ikke at det skal bagatellisere din egen indsats – hvis du sorterer derhjemme og undgår engangsplast, er du også en kæmpechamp!). Læs også: Oplysningskampagner og flere skraldespande har reduceret plastikaffald på australske strande med 29%.

Verdensmester i fiskebørnehaver: Københavns Havn har et af de reneste havnemiljøer i verden, og havnen har nu sat verdensrekord i såkaldte fiskebørnehaver, også kendt som biohuts. De fungerer som forrådskammer og skjulested for mindre fisk og fremmer biodiversitet i havnen (tak for tippet til Knud Anker Iversen).

Dark Sky-status: De fleste kender det svimlende sublime ved at opleve nattehimlen under optimale lysforhold, hvor stjernerne og Mælkevejen indhyller én i ydmyg overgivelse til kosmologisk skønhed. Dén oplevelse kræver mørke, og én organisation i verden har, til trods for stigende lysforurening, i årtier arbejdet på at fremme dette mørke – The International Dark Sky Organisation. Der er nu knapt 200 steder i verden, som sammenlagt dækker et 110.000 km2 stort område, der har opnået Dark Sky-status, og rygtet om den klare nattehimmels effekt på turisme og markedsføring spreder sig med lysets hast. Super longread her fra BBC. Bonusinfo: Der er pt ét sted, som har opnået Dark Sky-status i Danmark, og her er kortet over alverdens andre.


Mobilitet

Vehicle-to-grid (V2G) in action: Marie Hubbard er en sygeplejerske bosat i Leicestershire, England, og siden oktober 2021 har hun fået halveret sin elregning, mens alle andres er steget til rekordhøjder. Det har hun fordi hun sammen med 99 andre elbilsejere har deltaget i et futuristisk eksperiment, hvor overskydende strøm fra deres køretøjer er blevet solgt til forsyningsnettet eller ført tilbage som energi til eget hjem. Fantastisk artikel her om den første praktiske anvendelse af tovejssystemet V2G jeg nogensinde er faldet over. Læs også: Den hollandske kommune Utrecht har indledt et samarbejde med Hyundai om at blive verdens første V2G-region, hvor elbiler giver overskydende energi tilbage til byen.

Dansk elfærgerekord: Den eldrevne færge Ellen, som til dagligt sejler mellem Als og Ærø, slog belejligt verdensrekorden i at sejle længst på én opladning i forbindelse med et besøg på Det Internationale Energiagenturs konference i Sønderborg den 9. juni 2022. Færgen sejlede fra Ærø til Sønderborg og tilbage igen, hvilket svarer til 50 sømil (92 km).

Byd på raketfart: Den kinesiske elbilproducent Byd har haft en fremgang på 350% i 2022, og er nu det næstbedst-sælgende bilmærke i Kina med flere salg end de næste fem bilproducenter tilsammen.


Samfund

Historie i Parken: 21.542 tilskuere var på plads i Parken da det danske kvindelandshold for første gang nogensinde fik lov at spille på nationalstadionet i Danmark – landsholdet kvitterede ved at barbere Brasilien med 2-1. I andet oldtidsnyt: Den schweiziske by Lausanne har haft en nattevagt til at våge over byen fra toppen af Lausanne-katedralen siden 1405. Den 28-årige Cassandre Berdoz er blevet den første kvinde nogensinde til at besidde posten.

Cannabis i Thailand: Thailand er blevet det første land i Asien til at afkriminalisere cannabis og tillade befolkningen at dyrke planten i deres hjem. Tusindvis af fængselsindsatte med cannabisrelaterede domme kan se frem til en benådning, og sundhedsministeriet har sat sig for at uddele 1 million cannabisplanter til landets husstande for at stimulere... vækst. Kontekst: Thailands BNP faldt med over 6% i 2020 grundet pandemiens indvirkning på turisme. Afkriminaliseringen ses bl.a. som et instrument til økonomisk genstart.

Hjemløshed i Houston: Houston er den største by i Texas og den fjerdestørste by i USA. Her, som i resten af USA, er hjemløshed et stort problem – men Houston tackler problemet bedre end alle andre: Byen har formået at reducere behandlingstiden på genhusning fra 720 dage til 32 og reducere antallet af hjemløse med 63% på ti år. Hvordan? Ved at lytte til forskning der siger, at det bedste man kan gøre for hjemløse er at give dem et hjem. Super longread her fra New York Times.


Wild science

Verdens største bakterie: "For at give en sammenligning, så svarer bakterien til at finde et menneske på størrelse med Mount Everest." Sådan udtaler mikrobiologen Jean-Marie Volland, der sammen med sit forskerhold har sekventeret og analyseret bakterien Thiomargarita magnifica. Bakterien er fundet i en caribisk mangrovesump og er den største encellede organisme man nogensinde har set: Den er ca. 5000 gange større end den næststørste og kan som den eneste i verden ses med det blotte øje. Bakterien er ufarlig for mennesker.

UFO'er i NASA: Uidentificerede flyvende objekter er et tabubelagt og stigmatiseret emne, der i mange årtier er blevet latterliggjort til trods for en overvældende, anekdotisk bevisbyrde. Men siden 2017, da tre mystiske militærvideoer så dagens lys, er der kommet fornyet og forfinet interesse i fænomenet fra både politikere, journalister og militærfolk. Jeg har dækket situationen løbende, læs fx nederst i #AN 87 og nederst i #AN 35. Allerseneste udvikling er, at det amerikanske rumagentur NASA langt om længe vil sammensætte et uafhængigt forskerhold til at nærstudere de mange, mange øjenvidneberetninger, der er i omløb.


Til sidst: Svirp med halen

Her er et æggende take på klimakrisen at gå på sommerferie på:

Tænk hvis denne sommer bliver den køligste i resten af dit liv.

Sommeren 2022 var knapt i gang før ekstreme hedebølger begyndte at tæve løs på alt fra USA til Asien og Europa, og der er udbredt forventning til at lignende vejrforhold udelukkende bliver værre fremadrettet – med udpræget negativ indvirkning på sundhed, energiforsyning og natur.

Her i #ActualNews gør jeg en dyd ud af at opsnuse og fokusere på fantastiske fremskridt inden for radikal innovation, medicinske gennembrud og ikke mindst klimapositive nyheder fra den relativt komplet oversete del af virkeligheden, der garanterer, at det hele som minimum måske nok går.

Jeg kalder det kritisk optimisme, og jeg elsker at arbejde med det :)

-Der er rigtig – rigtig – meget at være optimistisk omkring i vores verden, til trods for det daglige bombardement af død og ødelæggelse vi alle eksponeres for. Men ingen fremskridt kommer af sig selv: Den kritiske del af optimismen kræver, at man undviger jubelidioti – og særligt når det kommer til civilisatorisk klimakatastrofe har ingen tid til blår i øjnene: Vi er fucked, med mindre vi optrapper vores klimahandling kontinuerligt fra nu af.

Derfor er det et stort problem, at en meget stor håndfuld meget magtfulde mennesker meget aktivt modarbejder udviklingen lige for næsen af os: Ingen nævnt, ingen glemt, men tjek fx mit skriv om klimaskurke nederst i #AN 105.

Dét gør mig vred. Rigtigt ægte rasende. Og ironisk nok er det denne vrede, der driver mit arbejde med #ActualNews, for jeg bruger de opløftende nyheder som modgift: Som bevis på at der hele tiden kommer nye og bedre måder at gøre alting på, og som bevis på at ensporede erhvervsfolk og fodslæbende politikere udspilles med eksponentiel raketfart.

-Så når du sidder snart en brandvarm sommerdag og sveder over om sommeren igen er den varmeste til dato, så tag et styrtebad i denne tanke: Tænk hvis denne sommer er den køligste i resten af dit liv.

Mærk den gode og konstruktive vrede vokse i dig – og brug den som brændsel til at kræve endnu mere klimahandling på den anden side af ferien.

Det kaldes ikke klimakamp for sjov: Der er alt at kæmpe for, og der er rigtige modstandere. Den mest opløftende nyhed i verden er dog, at du og jeg er rustet til tænderne med optimistisk ammunition.


Endnu en gang mange, mange tak fordi du læser med. Det betyder mere for mig, end du aner.

-Og hvis du en dag refererer til nyhedsbrevet til andet godtfolk, så få dem lige til at skrive sig op også. Virkelig – få dem til at gå ind på www.actualnews.dk, kig på dem mens de gør det, og få dem til at skrive sig op lige dér og nu. Det er klart den mest effektive måde, har jeg erfaret :)

#ActualNews fortjener at blive læst af mange flere, og mange flere fortjener at læse #ActualNews!

TAK og kæmpe kh 💚
Denis

-Husk at række ud hvis du står og mangler research inden for basically hvilket som helst emne: Vedvarende energi, mobilitet eller engangsplast? Jeg har skrevet og talt om det meste i løbet af 130 nyhedsbreve og 120+ foredrag, og det jeg ikke ved endnu, det finder jeg!

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.