Vindmøllers effekt på huspriser, narkobetjente der kæmper for legalisering af bevidsthedsudvidende stoffer og verdens første 3D-printede luftrør. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på chief AI officers og skolebøger i hhv. Cameroun og Danmark. Til allersidst, hvis du har tid og lyst og brug for det, kan du tage på kursus for mobilafhængighed sammen med mig. Altså, ikke et jeg afholder, men et jeg selv skal på.

Hjertelig velkommen til #AN 156
Denis


#AN-læser Emil Ingemann Berg Nielsen har reageret på mit tyndbenede regnestykke om børnedødelighed i sidste nyhedsbrev og opsat sit helt eget megagrundige regneark. Tusind tak for dit engagement, Emil!

Det er et komplekst regnestykke med mange variabler, men her er et uomtvisteligt faktum: Hvor børnedødeligheden i verden har ligget på ca. 50% i tusinder af år, er den nu nede på 2,8% – og dét er en ubegribelig historisk kæmpesejr!


Energi & klima

Vindmøller og huspriser: Et internationalt forskerhold har analyseret 300 millioner huskøb foretaget i USA mellem 1997 og 2020, for at slå fast om vindmøller har en negativ indvirkning på salgsprisen. Deres konklusion er klar: Vindmøllers negative effekt på huspriser er totalt overdrevet. Snippet fra artikel: “What really surprised me is that the house value bounces back to the original price over the years," says Maximilian Auffhammer, a professor of agricultural and resource economics at the University of California, Berkeley, and a study co-author, who also notes that for turbines installed after 2017, any negative effect was "indistinguishable from zero." Læs også: Det amerikanske startup Airloom har fået vind i sejlene med en helt ny idé til fremtidens vindmølle: En oval der kører rundt om sig selv. 

Energieffektiv elskyskraber: En 44-etager høj bygning i Brooklyn bliver dette forår den allerførste skyskraber i hele New York City, hvor samtlige 440 lejligheder er drevet af elektricitet og altså hverken af gas eller olie. Perspektiv: Den 20. januar 2024 trådte en ny lov i kraft i New York City, Local Law 97, hvor samtlige af byens 50.000 bygninger på over 7500 m2 skal betale en bøde på $268 pr ton CO2 som bygningen udleder ud over det tilladte. Loven er progressiv, hvilket betyder, at udledningskravet strammes årligt de næste 16 år.

Nyt fund af sjældne jordarter: Der er opdaget en beholdning på 2,34 milliarder tons sjældne jordarter i den amerikanske delstat Wyoming, hvilket gør den til verdens største. Og hvad så? Sjældne jordarter er særlige metaller, der er en kernekomponent i alverdens elektronik; fra harddiske til vindmøller og elbilmotorer – og derfor ekstremt vigtige for Den Grønne Omstilling. Desværre er minedriften der skal til for at udvinde sjældne jordarter dyr og udledningstung.


Natur & miljø

Boomende bibestand: Efter årtiers frygtindgydende kolonikollaps og faldende bibestand er der pludselig flere honningbier i USA end nogensinde før. Det er der mange grunde til – bl.a. at man faktisk har taget problemet alvorligt. Perspektiv: Et omfattende metastudie, der har undersøgt 166 langtidsstudier, anfægter udsigten til insektapokalypse, da en masse arter nyder betragtelig fremgang. Det betyder ikke, at det overordnet set går den rigtige vej, men det betyder, at genopretning af eksisterende skader er mulig, når vi gør en indsats.

Faldende skovrydning: Der blev ryddet 30% mindre skov i den brasilianske Amazonas i februar 2024 sammenlignet med året inden, hvor der i forvejen blev ryddet 49,5% mindre i årets første ni måneder sammenlignet med året inden dét. Og hvad så? Der ryddes fortsat alt, alt for meget Amazonas-skov årligt. Men gid medierne stod i kø med overskrifterne når der ryddes mindre på samme måde som de gør når der ryddes angstfremkaldende meget. Læs også: Forfriskende og nuanceret artikel her fra Bloomberg om skovplantning på verdensplan, hvor både Kina, USA, EU, Indien og en række andre lande har langt mere skov i dag end i 1990'erne. 

Genopretning af Skotland: Ifølge nye tal fra paraplyorganisationen Scottish Rewilding Alliance er 2,1% af hele den skotske landmasse under aktiv genopretning takket være flere end 150 projekter fordelt over 160.000 hektar land. Og hvad så? Stik imod almindelig overbevisning er Skotland et naturfattigt land, og ca. 11% af landets dyrearter er udrydningstruede. Opildnet af det beskedne, men vigtige fremskridt arbejder Scottish Rewilding Alliance for aktiv genopretning af 30% af landmassen. Læs også: Hele #AN 143 var dedikeret til reddede dyr og rewilding, tjek det hvis du mangler et boost af revitalisering.


Sundhed

Politi for psykedelika: Politi har i årtier været spydspidsen af USA's uhyggeligt fejlslagne War on Drugs, men nu har en sammenslutning af tidligere narkobetjente forvandlet sig til forkæmpere for bevidsthedsudvidende stoffer – i håbet om at lindre sindslidelser i samfundet og, ikke mindst, i politiet. Kontekst: Med flere betjente der dør af selvmord end i aktiv tjeneste råber den internationale sammenslutning Law Enforcement Action Partnership vagt i gevær og kræver legalisering og fremskyndet forskning i psykedelisk terapi. Læs også: Australien er pr. 1. juli 2023 blevet det første land i verden hvor læger lovlydigt kan udskrive MDMA og psilocybin til behandling af hhv. PTSD og depression. Jeg har skrevet om terapiformen en stor håndfuld gange, bl.a. nederst i #AN 134.

3D-printet luftrør: En koreansk kvinde har som den første nogensinde fået transplanteret et 3D-printet luftrør, som var individualiseret og skræddersyet til netop hende. Bonusinfo: Kvinden mistede sit luftrør efter en kræftoperation, og for at krydre nyheden med lidt ekstra sci-fi er hendes nye organ udviklet af stamceller fra andre patienter. Det tog lidt under to uger at 3D-printe organet og en halv dag at transplantere det. Læs også: Et hold bestående af 140 kirurger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle gennemførte for nyligt verdens første vellykkede øjentransplantation – en bedrift der længe har været anset for stort set umulig inden for lægevidenskaben.


Samfund

Afrika: Flere end 160 millioner mennesker i Afrika er kommet online mellem 2019 og 2022. Og hvad så? 160 millioner mennesker har tilsluttet sig det digitale fællesskab – 160 millioner flere hjerner og stemmer kan nu bidrage med tanker og potentielle løsningsforslag til alverdens udfordringer.

Cameroun: Der er ca. fire millioner skolebørn i det centralafrikanske land Cameroun og i 2016 var der én skolebog pr. 12 elever. Men takket være forskellige tiltag, som bl.a. har halveret prisen på skolebøger, er der i dag 1,5 essentiel bog pr. elev.

Danmark: Der er også gode takter på skoleområdet i Danmark, bl.a. med flere fysiske skolebøger på vej som modvægt til skærmbaseret undervisning. Fedt! Hov, vent... bog, mener jeg... der er én bog på vej til hvert skolebarn de næste 10 år. Måske bliver det den her 🤞

Frankrig: Store udledningstunge SUV'er har fået tredoblet parkeringstaksten i Paris, mens kompostering af madaffald er blevet lovpligtig i hele Frankrig.

USA: Det Hvide Hus har beordret samtlige regeringskontorer (federal agencies) til at ansætte en senior chief AI officer inden for 60 dage. Og hvad så? The age of AI is upon us, på godt og ondt – og hver institution, hver organisation og hvert individ bør anskaffe sig en vis grad af kendskab til og/eller ekspertise i kunstig intelligens. Det er rettidig omhu. Jeg skrev lidt om AI med IQ på 12.000 nederst i #AN 137. Perspektiv: Ifølge analyseinstituttet Future Today Institute lever vi lige nu i en teknologisk super-cyklus drevet af kunstig intelligens, der vil forårsage en bølge af innovation så intens, så potent og så vedholdende at den definitivt vil forvandle tilværelsen som vi kender den.

Verden: 2023 blev året hvor der for første gang nogensinde kom kvinder i samtlige parlamenter i verden. Læs også: Samme år kom der over 40% kvinder i alle bestyrelser i børsnoterede selskaber i Storbritannien, tre år tidligere end diversitetsdeadlinen. Bare 10 år tidligere havde over 40% af alle børsnoterede selskaber i Storbritannien nul kvinder i bestyrelsen.

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 135 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Til sidst: Reclaim your brain

Foto: Midjourney

Sidst jeg skrev om mobilafhængighed, var for 70 nyhedsbreve siden, nemlig i maj 2021. Der indrømmede jeg nederst i #AN 86 at jeg rigtig nok udviser uholdbar adfærd, og at jeg egentlig rigtig gerne vil gøre noget ved det.

Her tre år senere må jeg konstatere... at det fik jeg ikke lige gjort noget ved. Jeg har oprigtigt haft lyst til at skrue ned for skærmtid og søgt efter råd og vejledning. Jeg har talt med venner om det, jeg har fået røffel efter røffel fra min kæreste for uagtsom telefonbrug, og jeg er endda blevet shamet af mine egne børn på en sød, men svidende måde der gav stof til eftertanke.

Lige lidt hjalp det – men pludselig skete der noget her i sidste uge!

Jeg faldt over et email-kursus udviklet af The Guardian, der hedder Reclaim Your Brain. Her er første skridt en opfordring til at gå ind i Screen Time på sin telefon og udregne hvad dagsgennemsnittet udmønter sig til på årsbasis.

I mit tilfælde bruger jeg i snit 4 timer om dagen på min telefon, og det giver intet mindre end 61 fulde dage om året.

61 dage!!

Det er jo bimlende skørt at tænke på... Så nu har jeg ægte besluttet mig for at gøre noget ved det. Jeg har tilmeldt mig kurset og fulgt dets første råd: Udskift baggrundsbilledet i låst tilstand til et billede der afskrækker unødig brug – og opfordr dine venner til at tage kurset sammen med dig, da det øger chancen for succes.

Begge ting hermed gjort, venner.

Flere end 100.000 har allerede taget kurset, hvilket har gjort det til det hurtigst voksende nyhedsbrev i Guardians historie – og folk rapporterer om i gennemsnit 38% reduceret skærmforbrug. Let's go!


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.