Tysk pendant til Dansk Industri vil have regeringen til at iværksætte "den største transformation i Tysklands historie", genbrugt lithium er blevet bevist mindst lige effektivt som nyt og en elbil er for første gang nogensinde den mest solgte bil i Europa. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på alt fra kvantecomputere til UFO'er og et bud på dyreracer der eksisterer 1 million år fra nu.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Jeg har brugt over 1.400 ulønnede timer på #ActualNews – fordi jeg tror håb og kritisk optimisme er afgørende for at realisere en bæredygtig fremtid. Hvis du værdsætter dette meningsfulde bidrag til det danske medielandskab så støt med en ugentlig mini-donation og vær med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse. Tak 🙏

Klimahandling

Grøn proklamation fra tysk industri: Den tyske pendant til Dansk Industri, Bundesverband der Deutschen Industrie, repræsenterer 39 brancheorganisationer samt mere end 100.000 virksomheder med omkring 8 millioner ansatte – og den er ikke vægelsindet i sit budskab til den nye regering: BDI opfordrer regeringen til at iværksætte "den største transformation i Tysklands historie" for at realisere klimaneutralitet i 2045. Og hvad så? En lignende, utvetydig udmelding fra Dansk Industri ville klæde organisationen, men den ville aldrig batte i nær så høj en grad. Hvorfor? Fordi tyske politikere har den tyske forfatningsdomstols ord for at deres manglende klimahandling er en trussel mod unge menneskers fundamentale ret til en menneskelig fremtid. Det kaldes climate justice – og dét batter!

Australien forpligter sig til klimaneutralitet: Du kunne læse lige her i sidste uge hvordan Australiens mest velhavende person opfordrede landets tonedøve politikerne til klimahandling inden COP26 – og at dét om noget kunne forårsage en effekt: Og sørme så om ikke premierministeren denne uge forpligter Australien til klimaneutralitet i 2050. Og hvad så? Den skitserede plan vingeskydes fra alle sider for at være tyndbenet og værdiløs, men det er altså sådan, det ser ud, når fodslæbende fossilelskere modvilligt begynder at lege med. At en overflod af solenergi potentielt gør prisen på strøm GRATIS i Australien har måske gjort beslutningen nemmere for dem. Eller sværere? Transformation er tricky...

Pensionsselskaber i NYC går grønt: Offentlige pensionsselskaber i New York City vil udfase deres investeringer i fossile brændsler og allokere beløbet på ca. $50 milliarder i vedvarende energi. Interessant Twitter-tråd her fra politikeren Alexandria Ocasio-Cortez, der bryder nyheden lidt ned. Og hvad så? Beslutningen kommer tilsyneladende på baggrund af et pres fra arbejdere, der ikke kan se meningen med at investere deres slidsomt optjente pension i industrier der direkte underminerer den fremtid, de sparer op til. Det er noget iværksætterne i danske Matter har indset og rykket på for længst.


Denne restaurant serverer noget af det bedste italienske mad du overhovedet kan finde i Danmark – det skal du ikke snyde dig selv for.

Energi

Genbrugt lithium så godt som nyt: Der er berettiget bekymring omkring de sjældne metaller der er nødvendige for en elektrificering af den globale bilpark – udvinding af batteriers kernekomponent, lithium, indebærer farlig og skadelig minedrift. Derfor er det en kærkommen nyhed, at nyeste forskning viser, at genbrugte lithiumbatterier er præcis lige så effektive og levedygtige som nye.

Micro-reaktor i stedet for generator: Batterier er fine og nyttige og vigtige for den grønne omstilling. Men tænker du nogensinde over mere futuristiske energiformer, der også er i støbeskeen? Her er et rigtig spændende indspark fra tidligere ingeniører fra SpaceX, der har sat sig for at overflødiggøre fossile generatorer for altid. Læs også: Atomkraft er en af de mest kontroversielle energiformer i verden – men interessant nok også blandt de absolut sikreste og reneste. Tjek mit skriv om verdens første nuclear influencer, den brasilianske model Isabelle Boemeke, nederst i #AN 85 – eller hør S2E2 af Burde Være Breaking, hvor Emil Nørlund og jeg taler fremtidens atomkraft med ELOQ.


Transport

Eldrevet rekord i Europa: En elbil topper for første gang nogensinde listen over mest solgte biler i Europa. Læs også: Der er officielt flere elbiler på vejene i Oslo end fossile. Det er ganske utroligt, men samtlige nye biler der sælges i Norge fra april 2022 spås at være eldrevne... altså samtlige nye biler (som i... 100%). Det er en fantastisk udvikling, omend denne grønne omstilling er fossilfinansieret med sort samvittighed.

Ny transportform får grønt lys: Elon Musk ser ingen fremtid for flyvende biler i byer. Han vil have dem ned i tunneller under jorden, hvor de kan suse uforstyrret rundt med 240 km/t uden larm eller forurening. Las Vegas er første by i verden der vil give transportformen et skud i fuld skala. Læs også: Man glemmer det nogle gange, og mange ved det slet ikke – men foruden rumfart, elektricitet, elbiler, internet og hjerneimplantater arbejder Elon Musk bl.a. også på at disrupte tunnelboring. Jeg skrev lidt om hjerneimplantatet nederst i #AN 52.


Udgivelse af 100+ nyhedsbreve om radikale fremskridt giver god erfaring. Book et inspirationsoplæg for dine studerende, kollegaer eller ansatte og få positiv inspiration til samtale, produkter og strategi!

Global udvikling

Mirakelmiddel mod mentale lidelser: Har pandemien åbnet døren til en ny æra inden for psykiatri i form af psykedelisk terapi? Det argumenterer denne TIME-artikel, og jeg kan kun knapt holde hovedet fra at nikke i medgivende begejstring. Hvorfor? Fordi de seneste års kliniske forsøg peger på, at psykedelika rummer ubegribelig positiv potentiale til lindring af verdens mest udbredte mentale lidelser som stress, angst og depression (1, 2, 3). Hvis du som jeg er nysgerrig på fremtiden for dette mirakelmiddel, og måske endda overvejer at investere i det, kan jeg på det varmeste anbefale at følge denne YouTube-kanal.

Whistleblower får udbetalt rekordbeløb: En tidligere ansat i Deutsche Bank har fået udbetalt et rekordbeløb på $200 millioner for at have afsløret bankens svindel i forbindelse med Libor-skandalen. Og hvad så? I tandem med den verserende whistleblower-sag i Facebook signalerer denne svimlende dusør, at det bestemt nytter noget at holde institutionel uansvarlighed, grådighed og magtmisbrug i skak. Læs også mit skiv om banksvindel nederst i #AN 99.

Quantums kommercielle potentiale: Interessant artikel her om nylige eksperimenter inden for quantum computing der tydeliggør teknologiens praktiske potentiale i hhv. stålproduktion og finans. Og hvad så? Quantum er mega - mega spændende - da kvantebaseret beregningskraft er radikalt forskellig fra den computing vi ellers kender. Processen indebærer bl.a. fænomener, der modstrider gængs opfattelse af hvad der overhovedet er fysisk muligt (superposition og sammenfiltring).

Mini-status på UFO'er: Uidentificerede flyvende objekter er et kæletema her i nyhedsbrevet, men det er flere måneder siden, der har været nævneværdig nyt – lige indtil denne uge hvor direktøren i NASA er kommet på banen med meget eksplicitte udtalelser om de uforklarlige fænomener i jordisk luftrum. Læs også: Jeg har skrevet om det tiltagende fokus på fænomenet nederst i #AN 35 og senest nederst i #AN 87.


Til sidst: Dyr fra fremtiden

Amanda Northrop/Vox

Der har hersket et fejlslagent narrativ de sidste mange årtier, iværksat af de årvågne der indså behovet for at redde kloden længe før de fleste af os tænkte klimakrise.

Fortællingen gik på – red planeten – og den slog tydeligvis ikke rigtigt til, for det er først i 2019 at udsigten til klimakatastrofe gik ægte mainstream og begyndte at penetrere den kollektive bevidsthed. Det var en svimlende myriade af begivenheder der katalyserede udviklingen, ikke mindst Greta Thunbergs skolestrejke og famøse skældud af verdensledere i Davos – og nu står vi her med et nyt narrativ: Hvis ikke du vil redde planeten, hvad så med bare at redde dig selv?

Et lige dele vemodigt og håbefuldt faktum er nemlig, at selvom vi destruerer og ødelægger nok så meget så vil planeten sandsynligvis komme sig relativt fint. Det er os selv, der står for skud, og de utallige dyre- og planteracer vi hiver med os. Men planeten har tilsyneladende overlevet større katastrofer end os, så det er plausibelt nok at der vil findes liv her længe efter os – hvis vi altså ender med at forsvinde.

Denne interessante artikel fra Vox filosoferer lidt over hvordan liv på jorden kan komme til at se ud en million år fra nu, og hvordan vores menneskelige efterladenskaber vil have påvirket deres evolution. Enjoy – og husk, husk husk! at det slet ikke behøver at ende sådan :)

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.