P-piller til mænd, et nanoteknologisk gennembrud der kan fremskynde fremtidige vacciner og status på grønt stål i Sverige. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på sygdommen alopecia og en vaskeægte milepæl i vores utrættelige jagt på at undvige klimakatastrofe.

Hjertelig velkommen til #AN 119
Denis


-Stort tak til Simon Nygaard og de næste par ugers annoncør – det kulturkommercielle københavnske klenodie Wonderland, der siden 2005 har været leverandør af sublim indretning, kunst og grafisk design.

Husk at du også kan annoncere i #ActualNews: Jeg bytter annonceplads for naturalier, bare skriv til [email protected]. Nyhedsbrevet læses pt af 1022 på mail og 381 på LinkedIn.


Energi & klima

Tillykke med første terawatt: I marts 2022 passerede homo sapiens en essentiel milepæl som vi burde have stoppet op og fejret – for det er en big deal! Vi har nemlig som menneskeart installeret nok solceller på Jorden til at høste en hel terawatt solenergi fra vores lokale stjerne ☀️ Og hvad så? Det er næsten nok til at forsyne hele Europa med solenergi – så snart vi får knækket enkelte nødder med distribution, lagring og vores super toxic forhold til fossile brændsler. MEN! Godt arbejde, jordboer! Præcis som vi med rette begræder overshoot days og lignende, bør vi ægte tage en velfortjent fællespuster og mærke fremgangen helt nede i maven – for det ER en big deal, og vi ER på rette vej. Forkæl dig selv med en sundowner og klø på for flere terawatts! Hvor meget er det? Der går 1000 kilowatts pr megawatt, 1000 megawatts pr gigawatt og 1000 gigawatts pr terawatt (præcis som du kender det fra fx harddisks, bare med watts i stedet for bytes) – og hvad kan man så bruge én gigawatt på? Det svarer til energi fra ca. 3 millioner solpaneler eller lige knapt nok energi til én tidsrejse med en DeLorean.

Apropos på rette vej: I kølvandet på seneste IPCC 3-rapport med dystre meldinger og mulige løsningsforslag (rapporternes forskellighed er smukt opsummeret i dette opslag) har klimaforskere indset et nyt problem: Kollektivt sortsyn og opgivenhed. De kommer derfor med et sindssygt vigtigt opråb: Der er bestemt håb endnu!

Mere IKEA-sol: IKEA investerer €340 millioner i ni nye solcellefarme i hhv. Tyskland og Spanien – der vil generere i alt 440 megawatts. Kontekst: IKEA producerer sammenlagt hele 4 terawatts vedvarende energi fordelt på 547 vindmøller i 14 lande, 10 solfarme og i alt 935.000 solpaneler på møbelgigantens egne tage. Hvorfor? IKEA har forhandlet solpaneler på 11 udvalgte markeder siden 2013 og begyndte i 2021 også at forsyne svenske kunder med vedvarende energi. Læs også: IKEA har konsekvent udvist globalt klimalederskab de sidste mange år, og sigter på at blive klimapositiv inden 2030. Jeg har skrevet om virksomheden bl.a. nederst i #AN 83 og #AN 77.

Forsvarsproduktionslov for batterier: USA er på mange måder kommet sovende til Den Grønne Omstilling – eller rettere sagt... Men nu hvor det står mere eller mindre klart, hvor tungt lande som Kina har sat sig på minedrift af essentielle metaller og mineraler til produktion af solceller og batterier – og at afskeden med fossile brændsler er relativt forestående/nødvendig af hensyn til national sikkerhed og energiuafhængighed – vil Biden aktivere den såkaldte Defence Production Act i USA for at booste produktionen af elbilskomponenter.

Fossilfrit fremtidsstål i Sverige: Stålproduktion står for sammenlagt 7% af den globale CO2-udledning. I Sverige står stålgiganten SSAB for 10% af hele landets udledning, men der sker massive futuristiske fremskridt inden for produktion af brintbaseret CO2-neutral fremtidsstål: Selvom Sverige har sat målet for fossilfrit stål i 2045, satser SSAB selv nu på slut 2020'ere. Læs også: Fremragende baggrundsartikel her om hvordan aktører i den globale stålindustri samarbejder om at skabe gunstige betingelser for udvikling af fremtidens CO2-neutrale stål.Sundhed

Banebrydende nanotech fra Danmark: Et tværfagligt forskningsprojekt ved Syddansk og Københavns Universitet går pt international sejrsgang for en banebrydende opdagelse inden for medicinal nanoteknologi der bl.a. kan medføre endnu hurtigere vacciner mod fremtidige pandemier. Opdagelsen kort: "I jagten på vacciner og andre farmaceutiske produkter har industrien brug for rutinemæssigt at screene mange tusinde næsten ens molekyler. En ny teknik tillader, at screeningen sker i nano-skala [...] det vil kunne mindske forbruget af materialer, energi og omkostninger [...] Mængderne er så små, at det svarer til, at vi bruger en liter vand og et kilo materialer i stedet for alt vand i verdenshavene og alt materiale i Mount Everest."

Tillykke med det fulde genom: Forskere har arbejdet på at kortlægge det menneskelige genom siden 1990, da Human Genome Project begav sig ud på den ekstraordinært omfattende rejse det er at skulle sekventere og kortlægge de 3 milliarder DNA-baser (A, C, G, T) i vores genom. Projektet blev erklæret for afsluttet i 2003 – men de havde "kun" kortlagt 92% af genomet. De sidste 8% er officielt først kortlagt nu. Det vil sige at videnskaben for første gang i menneskehedens historie har 100% indsigt i menneskets biologi.

Status på p-pillen til mænd: Den har været på vej længe og seneste forsøg på mus viser 99% effektivitet. Forskerne håber, at verdens første kliniske forsøg på mennesker kan starte allerede i 2022.


Amazon Inc.

Første fagforening i USA: Som den første gruppe af Amazon-ansatte i USA er lagermedarbejdere på Staten Island i New York lykkedes med at gennemføre en afstemning der vil føre til oprettelsen af den første amerikanske fagforening i Amazon. Amazon, der i 2021 havde en årlig nettoindtægt på $33,36 milliarder, og Amazons ejer Jeff Bezos, der i 2021 tilføjede yderligere $5 milliarder til sin private formue på i alt $195 milliarder, er "skuffet over resultatet".

Og hvad så? Jeff Bezos og Amazon har i årevis kæmpet en dybt passioneret, systematisk, forbitret, arrogant, vederstyggelig, nederdrægtig, afskyelig, ublu, nidkær, uværdig, skamløs, hovmodig, opblæst, selvgod, overlegen, egocentrisk, dumstolt, narcissistisk, selvhøjtidelig, højpandet, uforskammet og totalt taberagtig kamp for at gøre alt i deres uendeligt velhavende magt for at forhindre deres ansatte i at organisere sig omkring krav til værdigt arbejdsmiljø (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Toogtyve adjektiver alligevel? Ja, det blev lidt personligt dér med alle de tillægsord, sorry :) Det går ærlig talt bare over min forstand, at man åbenlyst og målrettet kan bekæmpe sine ansattes supersimple ønske om bedre vilkår, når de tydeligt mistrives, og når man er ved muffen, som Amazon er. Det er hvinende usselrygget. Tillykke til ansatte i Amazon – og tillykke til enmandshæren Chris Smalls der lykkedes med at organisere det hele.

Se også: Mine kollegaer i Breaking Points har belyst fagforeningskampen over længere tid, se deres klip hvis du ønsker at forstå situationen bedre (1, 2, 3) – jeg skrev om Breaking Points nederst i #AN 90.Observationer fra fronten

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i de seneste nyhedsbreve, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine, tjek fx #AN 115 og #AN 116. Dette afsnit byder på mine observationer fra denne unikke verdenskonflikt, både opløftende og nedslående, der tydeliggør dens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

DOXA Journal: DOXA er et studenterdrevet magasin fra handelshøjskolen i Moskva, der bryster sig af hverken at være højre- eller venstreorienteret – bare orienteret. Jeg har fulgt magasinets konto på Instagram nogle uger nu, og den er blevet en kilde til interessante detaljer om indenrigspolitiske tiltag i Rusland, der går vestlige mediers næser totalt forbi. Flere af stifterne er ved at blive retsforfulgt for at sprede fake news/sandhed. Den meste info på kontoen er på russisk, men fungerer super med translate. Støt her: Hvis man ønsker at støtte magasinets uafhængige journalistik kan de støttes her.

Perspektiv på bistand: EU har støttet Ukraine med hjælp for ca. €1 milliard siden invasionen den 24. februar. I samme periode har EU betalt Rusland €35 milliarder for russisk kul, gas og olie.

Anerkender ikke ICC: Vestlige ledere med Biden i spidsen kalder på at stille Putin for Den Internationale Straffedomstol (ICC) for de grusomme krigsforbrydelser begået i Ukraine. For mit vedkommende blev det imidlertid en slukøret erkendelse at hverken USA, Rusland eller Ukraine selv anerkender domstolen.

Forsyningsfusion: De europæiske, ukrainske og moldoviske elforsyningsnet er blevet sammenkoblet den 16. marts 2022, og der ligger øjensynligt en utrolig ingeniørbedrift bag. Det var hele tiden meningen at det skulle ske, men ikke før 2023. Og hvad så? Ifølge EU's energikommissær er der blevet gjort et års arbejde på to uger, og det er den hurtigste fusion af energinet nogensinde – endnu et pragteksempel på at vi godt kan når vi skal.

Midler til unge ukrainere: Ukrainsk-Dansk Ungdomshus har i samarbejde med Dansk Kulturinstitut åbnet en fast track-pulje på €150.000 til individer og organisationer der arbejder for at hjælpe unge ukrainere under 35.


-Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews! Bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 57 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.


Til sidst: Alopecia

Alopecia areata, også kaldet pletskaldethed (fra sundhed.dk): Pletvist hårtab som debuterer pludseligt hos ca. 1,7 % af befolkningen. Forekommer især hos yngre og hos alle køn, kan indebære en alvorlig belastning for selvopfattelse og livskvalitet. Hvis alt hår på hovedet tabes betegnes tilstanden alopecia totalis, og hvis alt hår på kroppen tabes bruges betegnelsen alopecia universalis. Årsagen er ukendt – udløsende faktorer kan være miljøbetinget og psykisk stress, men sammenhængen er usikker, og der findes ingen behandling.

-Alopecia er den sygdom, som indirekte forårsagede et af nyere tids største nedsmeltninger for åben skærm da Will Smith udviste en spektakulær mangel på dømmekraft under årets Oscar-uddeling ved at slå Chris Rock – som jokede med Smiths hustrus alopecia.

Det var forkert på alle måder. Men på mange måder også tilgiveligt. Will er bare et menneske, når alt kommer til alt. Men at arrangørerne bag showet ikke greb ind i minutterne efter med et stort nej tak til den slags opførsel slår mig som det værste.

Det er som om der bare ikke er nogen voksne til stede med et moralsk kompas, og showets vatnissede mangel på handling er symptomatisk for det utilstrækkelige institutionelle lederskab, vi lige nu oplever alt for mange steder i samfundet.

Men hey. Du læser jo ikke om alopecia i #ActualNews på grund af Oscar-uddelingen :) Selvom det også lige bør nævnes, at den danske tredobbelt-nominerede Flugt som jeg spiller en minirolle i (læs nederst i #AN 114) desværre ikke vandt... Der røg nok mit livs chance for nogensinde at vinde en Oscar.

-Det eneste jeg egentlig bare lige vil sige med det hele, er at der netop er kommet resultater fra et splinternyt fase 3-forsøg publiceret af Yale University den 26. marts 2022, som viser, at hos en tredjedel af alle alopecia-patienter, der bliver behandlet med en såkaldt baricitinib JAK-hæmmer, vokser håret ud igen i løbet af 36 uger.

Så, til Smith-familien og alle andre der måtte være interesseret: Det ligner, at der for første gang nogensinde er en behandling mod alopecia på vej!

Tusind tak fordi du læser med og kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.